Elamuskino viib suurlinna rallima

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue 4D-rallifilmi autoritest tulid Ahhaa 4D-elamuskinno esilinastusele Tartu Ülikoolis füüsikat tudeerinud materjaliteadlased Juri Kikot (vasakult), Aleksei Šulga ja Pavel Supletsov.
Uue 4D-rallifilmi autoritest tulid Ahhaa 4D-elamuskinno esilinastusele Tartu Ülikoolis füüsikat tudeerinud materjaliteadlased Juri Kikot (vasakult), Aleksei Šulga ja Pavel Supletsov. Foto: Kristjan Teedema

Ahhaa 4D-elamuskinos esilinastus Eesti film, kus on kuhjaga meeldivat närvikõdi, põnevust, korraks justkui ka lootusetust, aga mis peamine ning meie filminduses erandlik – õnnelik lõpp.


«Ma ei näe, aga selle filmiga kujutasin endale autosõitu ja rallit täitsa ette,» kirjeldas oma muljeid teaduskeskuse Ahhaa 4D-elamuskinos uue kodumaise rallifilmi esilinastusel käinud Anneli Timpmann.

«Need hääled, kinnijäämised ja raputused olid vahvad,» kiitis teine proovipiloot, samuti pimeduses elav Gerli Kangur. «See oli väga hea emotsionaalne laks!»

Rõõmsalt lahkusid saalist ka rallifilmi kolm tegijat, OÜ Kweila arvutigraafikud Juri Kikot, Aleksei Šulga ja Pavel Supletsov.

Kuueminutilise filmi kine-astide seltskond oli aga suurem, arvutite taga joonistati kihutamiseks üllatusi ja ootamatusi tulvil suurlinna pool aastat. Pavel Supletsov, Juri Kikot ja Olga Truhhina tegutsesid Tallinnas, Aleksei Šulga Tartus, helindaja Stanislav Kovaljov Kohtla-Järvel ning Aleksandr Poloz lausa Ukraina suures linnas Krivoi Rogis. Filmi pani kahe päevaga kokku Ahhaa leiutaja Tanel Linnas.

Juri Kikot, Aleksei Šulga ja Pavel Supletsov nägid oma ja kaaslaste kätetööd tervikuna alles esilinastusel.  «Film tegi tuju heaks,» muheles Juri Kikot.

Hea tuju said teisedki proovipiloodid ja mis seal imestada: filmil on õnnelik lõpp, sest pingelise ralli võidab tihti  äparduv vaatajate seltskond.

«Paljud on meile pakkunud 4D-filmi tegemist, kuid pakkumisteks on need jäänudki,» ütles teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild. «Aga selle rallifilmi tegijad võtsid asja tõsiselt ja tulemus sai väga hea. Rallifilmi saab välismaale müüa ja me kindlasti teeme seda.»

Rallifilmi tegemiseks läks ligi 25 565 eurot ehk 400 000 krooni. «Euroopas on see 4D-filmi tegemiseks väike raha,» märkis Tiiu Sild.

Odav pole ka Ahhaa elamuskinole välismaalt filmide soetamine. Kolme 4D-filmi kolme aasta litsentsitasu on 38 348 eurot, vanas rahas 600 000 krooni.

«Parem anda see raha meie oma noortele filmitegijatele,» ütles Tiiu Sild. «Siis saame põnevad ja teadusega seotud filmid.» Ahhaa soovib Kweilaga koostööd jätkata.

Ahhaa 4D-elamuskinos jookseb nüüd juba kolm Eestis tehtud filmi. Muskelautode kummivilinat täis rallifilmile nime saamiseks käib konkurss, nimepakkumise võib teha kinos või meiliaadressil in-fo@ahhaa.ee.

Arvamus

Kuldar Sikk
Rallisõitja

Ma polnud seni Ahhaa 4D-elamuskinos käinud. Alati on kiire olnud ja eks saan ju oma adrenaliini mujalt kätte.

Mu esimene mõte pärast siin esilinastunud rallifilmi oli, et see on täitsa söödav räim! Kui filmi vaataja «auto» kiirelt sõitis, siis oli saalis kogetud tunne täitsa reaalne, nagu ralliautos.

Et vaataja rallit oma nahal veel rohkem kogeks, võiks siin kiirendust rohkem tunda olla ja ka pidurdamine peaks järsem olema. Aga Ahhaa inimestelt kuulsin, et kino tehnika seab oma piirid, platvorm lihtsalt liigub vaid teatud piirides.

Efektid on rallifilmis head: kokkupõrked, järsud kurvid, rajalt väljasõidud. Väga hea ja omamoodi lõbus on kiiruskaamera, mis ka pilti teeb.

Lompe on sel rajal õige palju ja neist läbi sõites saab ka vaataja veidi märjaks. Mõtlesin filmi ajal, et pärast lombist läbisõitmist võiksid «autol» kojamehed tööle hakata.

Filmi tegijad rääkisid, et nad proovisid seda varianti, aga ei jäänud asjaga rahule ja loobusid.
Esilinastusel olnud publik oli vaoshoitud, ainult filmi lõpus kostis üks kergendusohe. Lapsed pole seda filmi vaadates kohe kindlasti nii vaoshoitud. Orava põhikooli poisid olevat kinost lahkudes olnud täitsa pöördes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles