Siiri Erala: Manipuleerimine, mitte mäng

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Politsei ja lastekaitsjad tegid sel nädalal pöördumise lastevanematele palvega jälgida oma lapsi ja pöörata neile tähelepanu. Põhjuseks sotsiaalmeedias levivad õõvastavate tagajärgedega suitsiidimängud. Teisipäevases lehes sai teema täiendust teadetega “Jookse või sure” väljakutsest. Viimasena mainituga on meie toimetuse inimestel isiklikke kokkupuuteid. Õnneks on auto pidama saadud.

Mis on lastel viga, et nad tormavad auto ette, otsivad sotsiaalmeediast üles manipulaatorite juhitud suhtlusgrupid? Miks täidavad nad sinise ekraani kaudu edastatud käsku tõusta öösel üles, vaadata kassipiinamise videot, kraapida enda nahale vaala kujutis ja lõpuks võtta endalt elu? Mispärast usuvad nad õpetust keerata vanemate magamise ajal lahti gaasipliidi kraanid ja oodata, kuni neist on saanud tulehaldjad?

Tahaks öelda, et õnneks pole nendel mängudel meie kandis reaalseid ohvreid, ja eluga võib tavapärasel moel edasi minna. Aga ... olgugi et vigastada ja surma saanud lapsed on pärit Venemaalt, on virtuaalne maailm ja suhtlusvõrgustikud piirideta. Kuna meil ei ole veel sääraste mängude, õieti jõhkra manipuleerimise tõttu surma saanud lapsi, saame seniseid teateid ja politsei ja lastekaitsjate hoiatusi võtta häirekella asemel äratajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles