Annely Akkermann pidas volikogu ees lahkumiskõne

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Akkermann.
Annely Akkermann. Foto: PP

Poolteist aastat Pärnu rahanduse abilinnapeana töötanud ja seejärel riigikokku valitud Annely Akkermann (pildil) pidas neljapäeval Pärnu linnavolikogu ees lahkumiskõne.

Akkermanni hinnangul jõudis ta kavandatust teha veerandi, ülejäänud kolmveerand jääb järeltulijale.

“See oli Pärnu linnale edukas. Kuigi nina jäi veel vee alla, on suund kindlalt üles,” kirjeldas Akkermann 2010. aasta finantsaastat.

Akkermanni sõnul õnnestus linnavalitsusel saada eelarve tasakaalu, vähendada jooksvat defitsiiti 45 miljonilt 28 miljonile ja tagastada laene. Investeeringuteks kulus 100 miljonit, mida on neli korda rohkem kui 2009. aastal.

Akkermann ütles, et tema poolt jääb pooleli eelarvesüsteemi arendamine ja üsna algusjärku kulujuhtimise arendamine. “Tõsist täiustamist vajavad raamatupidamisprogramm, varade juhtimine ja nõuete haldamine,” leidis ta.

Akkermann selgitas, et suurte süsteemide muudatused ei tohi olla järsud ja kiired, sest siis need muudatused rohkem lõhuvad kui parandavad. Samuti ei tohi hakata muutma kõiki asju korraga.

Akkermann rääkis, et rahandus kannab endas informatsiooni. “Kui seoseid teada, uurida ja hoomata, hakkavad aruanded jutustama huvitavaid lugusid,” kõneles ta, hoiatades ühtlasi valede seoste eest.

“Praktiliseks näiteks võib siin tuua 2009. aasta eelarve esialgse planeerimise üle 700 miljoni, millest tegelikult laekus 595 miljonit. Maha jäi defitsiit ning tagajärjeks on linnavalitsuse ja allasutuste töötamine miinimumkulude piiril mitme järgneva aasta vältel,” kõneles ta.

Akkermann ütles, et ta ei jaga arvamust, nagu võiks linnapea ise rahandust juhtida, sest Pärnu linn on suur struktuur 41 allasutuse, 2500 ameti- ja töösuhte ning 150 miljoni euro suuruse varade mahuga. Ta tänas koostöö eest linnapea Toomas Kivimägi, tõstes esile linnapea erakordselt head arvulist mõtlemist, osakaalude, proportsioonide ja trendide taju. Samuti tänas ta kõiki teisi oma viiendal töökohal.

Toompeal tahab Akkermann oma panuse anda, et Pärnu oleks nähtav ja atraktiivne, kui kavandatakse investeeringuid teedevõrku, raudteetrassi, lennuühendusse, haridusse, sotsiaalsfääri jt eluvaldkondadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles