Kui maavalitsustele lüüakse hingekella 2.

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavalitsuse koosseis 1926. aastal: (vasakult) abiesimees ja haridusosakonna juhataja G. Maurer, tööhoolekande- ja majandusosakonna juhataja J. Matvei, esimees ja administratiivosakonna juhataja J. Markson, põllumajandus- ja teedeosakonna juhataja J. Land ja maavalitsuse sekretär A. Lusik.
Pärnu maavalitsuse koosseis 1926. aastal: (vasakult) abiesimees ja haridusosakonna juhataja G. Maurer, tööhoolekande- ja majandusosakonna juhataja J. Matvei, esimees ja administratiivosakonna juhataja J. Markson, põllumajandus- ja teedeosakonna juhataja J. Land ja maavalitsuse sekretär A. Lusik. Foto: Olaf Esna erakogu

Maaomavalitsuse hooleks olid administratiivteemad, tervishoiukorraldus, hoolekanne, pensionide arvestamine ja väljamaksmine, haridusprobleemid ja koolivõrk, põllumajandus, teede- ja ehitusprobleemid.

1925. aastal oli Pärnu maavalitsuses ametis 15,5 kantseleiametnikku (1920/37), kaks teenistujat (1920/15), 43 eriteadlast-spetsialisti (1920/18). Need olid maakonnaarst ja -velsker, jaoskonnaarstid, ämmaemandad, koolinõunik, insener, loomaarstid, maakonna loomaarst, agronoomid.

Kolme ametnikuga administratiivosakonna ülesannete hulka kuulusid valdade-alevite piiride korraldamine, valimiste organiseerimine, kodakondsusprobleemide lahendamine, tööstuste registreerimine, loteriide-korjanduste ja laatade lubade andmine, tuletõrje korraldamine, statistika ja maakonna arhiivi pidamine. Sealjuures on vapustav statistika sisukus ja haare: 1925. aastal oli Pärnumaal 23 304 atra, 1025 viljapeksumasinat ja 5186 koorelahutajat. Juba toona kulus vallavalitsuste ülalpidamiseks 35,6 protsenti eelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles