Rakvere teater esitleb Pärnus uuslavastusi

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Rakvere teatri lavastusest "Saja-aastane maja".
Stseen Rakvere teatri lavastusest "Saja-aastane maja". Foto: Rakvere Teater

Märtsi lõpul toob Rakvere teater Pärnusse kaks uuslavastust: 28. märtsil mängitakse Endla suures saalis tükki „Eksperiment õhupumbaga“ ja Küünis näeb „Saja-aastast maja“.

Inglase Shelagh Stephensoni nimi võib pärnakatele tuttav olla, sest mõni aasta tagasi mängiti Endlas tema „Vee mälu“. Nüüd viib sama autori „Eksperiment õhupumbaga“ vaatajad kahte sajandivahetusse Briti maamõisas.

1799. aastal kihiseb maja teaduskatsetest ja teatriproovidest. Mehed ei armasta naisi, vaid teadmisi ja tõde. Õuel aga mässavad töölised, kes nõuavad soodsamaid hindu. 1999. aastal on maja tuubil kolimiskaste ja ehitusmehi, kes iidsest maamõisast turismiatraktsiooni ehitama hakkavad.

„Eksperimendi õhupumbaga“ kujundas Endla teatri kunstnik Silver Vahtre ja mängivad Margus Grosnõi, Liis Haab või Kertu Moppel, Lauri Kaldoja, Natali Lohk, Maarika Mesipuu, Tiina Mälberg ja Toomas Suuman.

Endla Küünis satuvad vaatajad ajata ja kohata paika ehk “Saja-aastasesse majja“. Islandilt pärit Jón Atli Jónassoni näidend on sissevaade ühe mereäärse vanadekodu asukate igapäevaellu.

See on lugu hetkedest, kui üksiolijad omavahel kokku saavad ja teine üksildane inimene võib osutuda su parimaks sõbraks. Sõbraks, kellega koos muusikat kuulates, lugusid jutustades, šokolaadi süües ja tantsides säilivad mälestused ja väärikus ning kaob üksildus. Kas või päevaks.

Lavastaja Peeter Rästas on vanadekodu elanikke kehastama pannud noored näitlejad.

„Saja-aastases majas“ mängivad Liisa Aibel, Erni Kask, Anneli Rahkema, Eduard Salmistu ja Tarvo Sõmer.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles