Sirje Potisepp: Valitsuse maksupoliitika tõstab toidu hinda

Sirje Potisepp
, toiduliidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: PP

Praeguse valitsuse üks põhilubadusi oli, et madalama sissetulekuga inimestele peab jääma rohkem raha kätte. Selleks otsustati tõsta tulumaksuvaba miinimumi nõnda, et mida väiksem palk, seda suurem osa sellest on maksuvaba. Nüüdseks on selge, et selline armulikkus on sama petlik kui võõrasema punapõskne õun Lumivalgekesele.

Toidutootjad vaatavad murelikult valitsuskoalitsiooni maksupoliitikat, mis näeb ette peale kütuse-, elektri- ja gaasiaktsiisi tõusu, raskeveokite teekasutustasu ja auto registreerimismaksu kehtestamise, vee ja reovee käitlemise tasu tõusu ning magustatud jookide maksustamise uue pakendiaktsiisi kehtestamist. Lisandub toiduainete käibemaks, mis on paljude Euroopa riikidega võrreldes Eestis üks suuremaid.

Kui kõiki neid makse eraldi vaadelda, ei tundu hinnatõus märkimisväärne. Näiteks magustatud jookide puhul on räägitud vahemikust 16–36 senti liitri kohta. Aga kui kõik loetletud maksud liita, lisada kaubanduse juurdehindlus ja käibemaks, tuleb hinnatõus tarbijale märkimisväärne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles