Kirjud klounid vallutasid Pärnu kesklinna

, üliõpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihaselõdvestaja Siim aja peale kesklinnas sõõrikuid söömas.
Lihaselõdvestaja Siim aja peale kesklinnas sõõrikuid söömas. Foto: Teele Üprus

Läinud laupäeval jõudis Pärnusse üheks päevaks pea 200 külalist, kes tulid Tallinnast, Tartust ja Rakverest talvisesse suvepealinna oma lihaseid lõdvestama.

Kutsujaks Pärnu rahvatantsuansambel Kajakas, kes sel aastal korraldas Eesti rahvatantsijate igatalvise ürituse “Lihaselõdvestus”.

Laupäeva keskpäevaks oli kesklinna kutsehariduskeskuse hoovile jõudnud tsirkuseartistlikult riietatud rahvatantsijate kaheksa koosseisu: ansamblid Kuljus, Sõprus, Tartu ülikooli rahvakunstiansambel, Tarbatu, Tarvanpää ja Kajakas ning rahvatantsurühmad Tuurit-Tuurit ja Savijalakesed.

Artistlikult olid tantsijad riides seetõttu, et päeva teemaks oli tsirkus. „Liigutame nüüd jalgu, üks, kaks, kolm, neli!“ alustasid hommikvõimlemisega kolm klouni.

Kui varbad, põlved ja näpud soojad, sai igaüks loosiõnne proovida. Nimelt näeb iga-aastane “Lihaselõdvestus” ette võistlusmänge ansamblite vahel, kuid sel aastal tegi Kajakas uuenduse ja moodustati kümme segavõistkonda värvide alusel.

Võistkonnad moodustatud, asuti tegevuse juurde. „Meie järel!“ käsutasid kohalikud rühmajuhid kõik tantsijad esimestesse punktidesse, misjärel võistlus täie hooga käima läks, kuigi selle vahega, et aeg ei olnud oluline, sooritus luges.

Koidula pargis pidid tantsijad ketis ümber purskkaevu polkat, voorvalssi ja galoppi tantsima. Igat sammu ühe ringi. Perearstikeskuse ja Vana turu lähedal pargis said lihaselõdvestajad ronimissporti proovida. Suu sai magusaks aga sõõrikukohviku ees, kus iga võistkond pidi välja panema näljaseima, kes võimalikult kiiresti suudaks järjest kümme sõõrikut nahka pista.

Sealt edasi ootas rahvatantsijatega kohtumist papa Jannsen Rüütli tänava otsas. Tema tahtis iga rühmaga eraldi poseerida, kuid foto idee pidi välja mõtlema võistkond.

Vaasa pargis toimus gruppide kokkupõrge. Kas teate, kui palju on trepiastmeid Vallikäärus? Ei teadnud võistlejadki, enne kui pidid need seitsme minuti jooksul kokku lugema. Pakkumisi tuli 160st 300ni, kuid tegelikult on Vallikäärus 311 astet.

Lähedal Tallinna värava all ootasid meeskondi tüdrukute silmarõõmud Arvi, Elari ja Raavo, kes võlusid neide keeruliste mõistatustega. Järgmisena ootas võistlejaid lummav juugendehitis Ammende villa, mille juures oli vaja Pärnut joonistada, ja seejärel Raimond Valgre. Võistlejad pidid täitma Valgre laulutekstis „Oh keeruta, lennuta linalakk neidu” lüngad. Võib ju eeldada, et Valgret teavad kõik.

Kutsehariduskeskusesse tagasi jõudes ja pärast väikest kehakinnitust läksid lahti võistlused võimlas. Seal pani korraldajarühm Kajakas proovile konkurentide tantsuteadmised. Nimelt pidid needsamad värvide alusel moodustatud rühmad üksteise võidu Eesti rahvatantse ette tantsima ja etteasted ei tohtinud korduda. Oh, kui palju tantse meil ikka on!

Kuna päeva teema oli tsirkus, pandi võistlejad püramiide ehitama, kõrgeim teenis enim punkte. Uskumatult palju rühmi ehitas kolmekorruselise püramiidi, kusjuures kõik “korrused” seisid püsti.

Õhtul esitas iga tantsuansambel kodus ette valmistatud kava. Need esitused olid tõepoolest grandioossed.

Ansamblite arvestuses saab võitja kaasa suure nukk-maskoti Ulla ja kaotaja Uuno. Võitjaks tuli Tarbatu Tartust, kaotaja tõmmati loosiga ja see läks Tarvanpääle Rakverre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles