Räimevarude kaitseks keelati ajutiselt traalnoodaga kalapüük Liivi lahes

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimed.
Räimed. Foto: Ants Liigus

Keskkonnaminister Marko Pomerants keelas tänasest traalnoodaga kalapüügi Liivi lahes Eesti territoriaal- ja sisemeres. Keeld kehtib 19. maini.

Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadlaste hinnangul on Liivi lahe räimevaru olukord viimasel kümnendil olnud Läänemere avaosa ja Soome lahe varust parem. Peapõhjus on olnud soodsad looduslikud tingimused suure arvukusega põlvkondade tekkeks. Suurt rolli mängivad selles keskkonnaministeeriumi teatel räimevarusid kaitsvad meetmed.

Ühe sellise meetmena on Liivi lahel kehtestatud ajutine traalnoodaga püügikeeld kalade kudeajal. Kuna kudema siirduv räim moodustab tavalisest tihedamaid koondisi, on traalpüügiga sel perioodil võimalik kudekarja märgatavalt kahjustada. Samuti häirib traalpüük kudemiseelsete rühmade liikumist koelmute piirkonda ja võib nii tuntavalt häirida normaalse kudemise käiku.

Eesti mereinstituudi teadurite ettepanekul keelab keskkonnaminister räime kudemiseelsete koondiste kaitseks kalapüügi traalnoodaga merealadel, mille kaudu avamere räimekoondised liiguvad Liivi lahe ja Väinamere kudealadele.

Kudemiseelsete koondiste kaitseks mõeldud püügikeeld on peale Liivi lahe räime (laheräime) oluline Liivi lahte kudema saabuvate avamereräime koondiste kaitseks. Nende varud on olnud madalseisus, kuid paaril viimasel aastal näidanud taastumist.

Eesti kalurid on Liivi lahest tänu varude üsna heale seisundile saanud lähiaastatel püüda 10 000–19 000 tonni (2016. aastal 16 000 tonni).

Ühtlasi keelatakse Eesti Vabariigi lipu all sõitvatele laevadele traalnoodaga püük Liivi lahes Läti Vabariigi majandusvööndis 12. maist 10. juunini. See tuleneb Eesti ja Läti valitsuse vahel sõlmitud kalanduslepingust, mille alusel on Eestil kohustus kehtestada Läti majandusvööndis ehk ELi ühises kalandusvööndis kehtestatud piirangud oma lipu all sõitvatele laevadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles