Juhtkiri: Täika kui abiline ja elustiil

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Praegusaegse täika tõsisem uuestisünd Pärnus toimus 2011.–2012. aastal. Oktoobris 2011 alustas Härma kaubahoovis Tänapäeva Täika ja 2012. aasta mais pani Maire Aunaste käima täika Kesklinna silla juures parklas.

Nii juhtuski viis aastat tagasi mais, et ühele nädalavahetusele langes Pärnus korraga kolm suurt täikat, rääkimata väiksematest eri linnaosades. Pärnu Postimehele andis see põhjust kirjutada täikapealinnast, kuid eranditult selle sõna heas mõttes.

Nii nagu tookord tervitame nüüdki kaaslinlasi, kes loovad ülejäänutele tingimusi endale ebavajalikust tavaarist lahti saada täiturul kaubeldes.

Vanakraamiturg on üks kindlamaid võimalusi tuulutada kappe ja panipaiku. Mida endal enam tarvis ei lähe, võib teisele inimesele osutuda väga vajalikuks.

Vanakraamiturg on üks kindlamaid võimalusi tuulutada kappe ja panipaiku.

Vahepealsetel aastatel on linnas tegutsenud näiteks Ülejõe täika, MTÜ Meie Täika, Pärnu kirbuturg. Aunaste on oma tuntuse vahetanud poliitiliseks kapitaliks, aga tema algatus elab edasi. Kui näiteks 2014. aastal tegutses pühapäevane täiturg 15. juunist 31. augustini, siis pärast Decora poe kõrvale jõeniidule kolimist on kauplemistsükkel pikenenud. Sel aastal antakse avapauk 6. mail ja selle kaja kestab 1. oktoobrini.

Ilmselt ootavad paljud inimesed tänavugi koduhoovimüüke. Esimesed sellised korraldati 2014. aasta suvel ja üliedukalt. Ehk nagu märkis üks müüja, pole vaja asju pakkida ja kuhugi vedada, pane vaid koduõue välja ja müü maha. Nii on täika abiks ebatarvilikust, kuid puhtast ja korras müügikõlblikust kraamist lahtisaamisel.

Elustiiliks muutub vanakraamiturg siis, kui neid korrapäraselt korraldada.

Viimased paar aastat on näidanud, et niisama menukaks on osutunud mõne koha üheks päevaks kasutatud riiete ja jalatsite turuks muutumine.

Üha tihedamini korraldatakse heategevuslikke täikasid, mille müügitulu annetatakse. Kindel, et kui on ilma, löövad vanakraamiturud õilmitsema selgi aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles