Leinapargis mälestati märtsiküüditamise ohvreid

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivi juures süüdati kümneid mälestusküünlaid.
Kivi juures süüdati kümneid mälestusküünlaid. Foto: Ants Liigus

Pärnus Papiniidu kunagise raudteejaama asukohta paigaldatud mälestuskivi juurde kogunes eile pärastlõunal sadakond inimest, et meenutada 25. märtsi 62 aastat tagasi ja mälestada neid, kes jäidki võõrasse Siberi mulda.

Kui eeslaulja alustas “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm, kui kaunis oled sa …” paljastusid Eesti hümni kui püha laulu ajal mütside alt hallid pead. Valdavalt üle keskea mehed ja naised on need, kes 1949. aasta märtsis lastena kodunt sundasustati.

Eesti apostliku õigeusu kiriku ülempreester Ardalion Keskküla rääkis lumeräbu keerutavast tuulest üle sellest, millise jälje on jätnud hinge mineviku ülekohus, ja sellest, kuidas ta on aidanud täita külmal maal lahkunute viimast soovi oma lähedastele saada maetud kodumaa mulda.

Märtsiküüditamisest tegi põgusa ülevaate Pärnu Memento esindaja Kirsti Portnov.

Pärnu maavanem Andres Metsoja ütles päevakohased sõnad ja asetas pärja mälestuskivi juurde.

Leinaparki kogunenute ette astus Pärnu linnavolikogu aseesimees, Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse president Jüri Kask, mälestusüritusel osalesid abilinnapea Jane Mets ja ametist lahkuv riigikokku valitud abilinnapea Annely Akkermann.

Tavakohasele küüditamise aastapäeva märkimisele kogunenud ja sellest sundsõidust ise osa saanud meenutasid omavahel aastakümnete tagust aega ja küsisid Siberi saatusekaaslaste järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles