Pärnu Mai kool tõi õpilaste teadusfestivalilt eriauhinna

, Pärnu Mai kooli õppejuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johanna Merila tegemas katset vee ja kangastega.
Johanna Merila tegemas katset vee ja kangastega. Foto: Erakogu

Pärnu Mai kool osales 27.–29. aprillini Tallinnas laululava ruumes õpilastööde teadusfestivalil, kus lapsed tutvustasid oma uurimis- ja katseprojekte, mis valiti välja konkursil.

Pärnu Mai kool osales 27.–29. aprillini Tallinnas laululava ruumes õpilastööde teadusfestivalil, kus lapsed tutvustasid oma uurimis- ja katseprojekte, mis valiti välja konkursil.

Mai kooli 1.d klassi õpilased Vesse Leok ja Johanna Merila koos õpetaja Merle Männiga tegid eksperimente avastusõppe teemadel "Avasta ilm" ja "Tahkised ja vedelikud".

Teadusfestivalil tutvustati kaht avastusõppe katset:

1. Katses "Ujub või upub" käigus uuriti 20 eri materjalist tahke keha omadusi. Katses kasutati näiteks plastlusikat, karvatraati, nööpi, juukse- ja kirjaklambrit, metallkuuli, seibi, mutrit. Objektid tuli asetada vette, et selgitada, kas keha jääb pinnale või vajub põhja. Saadi teada, et osa kehi algul ujub ja seejärel vajub põhja. Mõni vajus kiiresti ja kohe põhja, mõni aeglaselt. Katsest selgus, et veel on üleslükkejõud ja kui keha oli kergem kui üleslükkejõud, jäi ta pinnale ujuma.

2. Katses "Vee ja kangastega" uuriti, millisest materjalist riideid oleks hea kanda vihmase ilmaga, et mitte märjaks saada. Kasutati kolmest materjalist riiet: puuvill, nailon ja vill. Joogitopsidele asetati riidetükid, millele kallati vesi ja jälgiti, milline riie suudab kõige kauem vett kinni pidada. Katsest selgus, et villane riie imab vett kõige kauem. See üllatas kõiki.

Lapsed tutvustasid neid katseid festivalikülalistele ja nii mõnigi täiskasvanud imestas tulemusi nähes. Festivalil käisid avastusõppe mentorid, korüfeed Karin Hellat ja Toomas Tenno Tartu ülikoolist, kes vaatasid meie stendi ja uurisid, kuidas väikestel avastajatel läheb.

Festival lõppes autasustamisega, kus Mai kooli 1.d klassi õpilane Johanna Merila, kes tegi katse vee ja kangastega, sai Eesti lastekirjanduse keskuse eriauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles