Kohvikuarvustus PromFesti ja “Traviata” teemal

Mart Kivastik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfredo ja Violettana saavad PromFesti “Traviatas” kokku Anna Denisova Venemaalt ja Alex Kim Lõuna-Koreast.
Alfredo ja Violettana saavad PromFesti “Traviatas” kokku Anna Denisova Venemaalt ja Alex Kim Lõuna-Koreast. Foto: Reet Sau

See lugu on sündinud Tartu väikse Vanemuise kohvikus, koridorides jalutades ja sõpradega juttu ajades. Kuna vaheajad olid pikad, konjaki hind kõrge, jäi rohkem aega sõpradega ooperist lobiseda.

“Traviata” 1853. aasta esietendus Veneetsias kukkus läbi! Violetta oli publiku arvates paks ja vana, 38aastane. Rahvale ei läinud tema traagika korda, sest kurblooline kangelanna pidi olema noor ilus tiisikushaige naine. Need ju tavaliselt paksud ei olnud, vaid kõhnad ja kaamed. Haigus imeb põdejast vere välja nagu vampiir ja annab õnnetule ohvrile lühikeseks eluks ebamaise ilme, mis ajabki mehed hulluks. Surm veetleb nagu õudusfilmis!

Hiljem vahetati sopranist peaosaline välja noore ja kergema vastu. Kõik lõppes hästi, ooperist sai kassahitt. Verdi oli tollal 40aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles