Koduloomade puugid ohustavad inimesi

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PetCity loomakliiniku peaarsti Heli Säre sõnutsi on puukide levitatavad haigused lemmikloomale väga ohtlikud ning vajavad kiiret ja korrektset ravi, et ei kujuneks välja kroonilist haigusseisundit. Õige ravi korral on paranemismärke näha juba päeva-paari järel.
PetCity loomakliiniku peaarsti Heli Säre sõnutsi on puukide levitatavad haigused lemmikloomale väga ohtlikud ning vajavad kiiret ja korrektset ravi, et ei kujuneks välja kroonilist haigusseisundit. Õige ravi korral on paranemismärke näha juba päeva-paari järel. Foto: shutterstock.com

Halveti loomakliiniku loomaarsti Aarne Kivimäe sõnutsi on praegu paras aeg muretseda oma lemmikutele puugitõrjevahendid. “Puugihooaeg on käes, seega tuleks kõikidele lemmikloomadele muretseda sobiv tõrjevahend, ennetamaks puugihaiguste levikut nii loomade kui inimeste seas,” soovitas Kivimägi.

“Puugi elutsükkel kestab kolm aastat. Aktiivsed on nad kevaditi ja sügiseti, kevadised puugid on Eestis eriti toimekad,” hoiatas PetCity loomakliiniku peaarst Heli Säre. “Eestis elutseb kaht liiki puuke: võsa- (Ixodes ricinus) ja laanepuugid (Ixodes persulcatus), neid võib leida heinamaadelt, võsast, metsast, parkidest ja isegi koduaiast,” lisas Pärnu PetCity loomakliiniku veterinaar Maarja Roosileht, kelle jutu järgi haigestub puugihaigustesse 5–10 protsenti nakkuse saanud koertest. Inimeste puhul on see protsent lausa 90. “Kui inimesel tekib puugihammustuse kohale punane rõngas (Erythema chronicum migrans), on koertel puugi kinnitumiskoht vaevu märgata ja karvades võib jääda see sootuks avastamata,” selgitas Roosileht.

Kassid nakatuvad Säre kinnitusel puugihaigustesse harvem. “Kasside borrellioositüsistused on rängad, kuid õnneks on nad haiguse suhtes üsna vastupidavad. Ent kui loom on haigestunud ja ravi viibib, tekivad suured neuroloogilised kahjustused, samuti liigeste, südame- ja neerukahjustused. Märkimist väärib veel hemobartonelloos, mis kahjustab punaseid vereliblesid ja põhjustab aneemiat,” kõneles Säre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles