Varrak ja Kuusmaa avaldasid põhjused, miks Rapla ja Pärnu suurklubidele lähemale on jõudnud

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Varrak, Aivar Kuusmaa ja Martin Müürsepp 2011. aastal Kalev/Cramot juhendamas.
Alar Varrak, Aivar Kuusmaa ja Martin Müürsepp 2011. aastal Kalev/Cramot juhendamas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tänu õhtul algavas Eesti meistrivõistluste finaalseerias lähevad vastamisi tiitlikaitsja Kalev/Cramo ja Rapla Avis Utilitas. Suurfavoriit ja üllataja. Mida arvavad peatreener Alar Varrak ja Aivar Kuusmaa hetkeseisust Eesti korvpallimaastikul ja sellest, miks on vahe kahe suure ehk Kalevi ja Tartu ning väiksemate vahel vähenenud?

Varrak ütles pärast võidukat poolfinaali Pärnu Sadamaga, et asjad on sellises seisus nagu vaja. Enne poolfinaali tegid kalevlased juba igal kevadel traditsiooniks saanud üldkehalise laagri, mis neile varasemalt finaalseerias hästi on mõjunud. «Enam-vähem plaanide järgi on kõik läinud. Meil oli pärast Ühisliiga põhiturniiri lõppu ja poolfinaali vahel viis päeva. Mingit väga suurt selle ajaga ei muuda, aga abiks ikka,» ütles Varrak.

Selle tsükli tähtsust teab hästi ka finaalivastase Rapla juhendaja Aivar Kuusmaa. Sest ta on ise Kalevis treenerina töötanud. «Ma tean, et Kalev läheb pärast seda tsüklit alati heasse vormi. Olen ise selles süsteemis ju olnud. Aga teeme omi asju ja vaatame, mis välja tuleb,» ütles Kuusmaa finaali eel.

Ent mõtteainet on ka Kalevi treeneritel. Kui poolfinaali viimases kohtumises Pärnu vastu tahtis Varrak kasutada rohkem mehi, lõhkus see kokkuvõttes meeskonna mängu. Sest Gregor Arbet on pikalt vigastusega kimpus olnud ja meeskond harjunud temata toimetama. Pärast võrdselt kulgenud avapoolaega tõmbas Varrak rotatsiooni väiksemaks ja mängupilt muutus paremaks. Saab näha, kui palju Varrak Arbetit kasutab ja kuidas kogenud viskaja sisse elab. Kui Arbet suudab suurema panuse anda, on see Rapla jaoks üks lisaprobleem.

Pärast 14-aastast vaheaega jäi finaalist eemale Tartu meeskond. Rapla ja Pärnu on samal ajal tugevamakas muutunud. See on palju kõneainet tekitanud, intriigi on finaalseerias võrreldes viimaste aastatega rohkem. Varrak ja Kuusmaa leiavad, et tase on ühtlustunud ja sel on kindlad põhjused. 

«Pärnu mängis väga hea poolfinaali. Nii Pärnu kui Rapla klubiline tegvus on juba üle kümne aasta korralikult töötanud. Nad on ise kasvanud, fännklubi on kasvanud, saalid on ehitatud. Teine pool on see, et paremad noored lähevad välismaale ja teine pool õpib Audenteses või Tartus. Nii on klubid sunnitud olukorras, kus tuleb välismängijaid appi võtta. Ühest küljest teevad noortetreenerid head tööd, aga paremad lähevad selle tulemusel mingis eas välja. Klubikorvpallis on see samal ajal justkui kahjulik, sest omade asemel tuleb tuua leegionäre. Kokkuvõttes see ühtlustab taset liigas. Kui varasemalt panid ka nemad rohkem rõhku noortele, võtsid lisaks mõne vanema mehe ja ühe välismaalase, siis nüüd on väiksemad klubid samuti sunnitud rohkem leegionäre palkama,» arutleb Varrak. Lisaks on tema sõnul nende eelarve pidevalt veidi vähenenud, Raplal kasvanud. Lisades siia Rapla hea valiku leegionäride osas ja Eesti poiste taseme tõusu, ongi tase ühtlasem.

Samale tendentsile viitas ka Rapla loots Aivar Kuusmaa paar päeva tagasi Postimehele antud pikemas usutluses. «Aasta-aastalt on leegionäre rohkem tulnud, alguses oli kaks, siis kolm, nüüd neli. See on sunnitud käik. Me ise tahame, et head noored läheksid edasi. Mitte et ei tule noori peale, tuleb, aga nad lähevad ära. Samal ajal paneb keegi veel igal aastal ketsid varna. Esialgu peame leppima välismaalastega. See on igalpool nii, kui palju on näiteks Hispaanias klubides omasid? Mitte palju,» rääkis Kuusmaa.

Tulles täna algava nelja võiduni peetava finaalseeria juurde, teab Varrak hästi, kuidas Rapla nende elu raskeks võib teha. Põhihooajal saadi Raplalt üks kaotus, põhihooaja korvide vahe on +13 Rapla kasuks.

Nii tahtis Varrak iga hinna eest põhiturniiri viimast mängu Tartu vastu võita, et poolfinaalis mitte Raplaga kokku minna. «Rapla on mitu aastat olnud äärmiselt ebamugav meeskond, teadsin, et nendega läheb raskemaks kui Pärnuga. Eriti kui arvestada, et tegime vahele selle ÜKE tsükli,» tunnistas Varrak.

Saab näha, kelle plaani mängijad täna õhtul paremini ellu viia suudavad. Pall pannakse Saku Suurhallis mängu kell 19.10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles