Note Pärnu tehas kasvab jõudsalt

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Note Pärnu tehases käib elektroonikatoodete testimine ja montaaž.
Note Pärnu tehases käib elektroonikatoodete testimine ja montaaž. Foto: Urmas Luik

Nelja aasta eest Rootsi börsiettevõtte Note AB suurimaks tehaseks saanud, mullu kogu oma Euroopa tootmise Pärnusse koondanud elektroonikatoodete valmistaja Note Pärnu OÜ värbab tellimuste kasvades töölisi.

Märtsis palkas tehas 15 töölist, aprillis võetakse juurde veel viis. Esialgu küll ajutiselt, kui Note Pärnu suurklientide vajadused suurenevad, siis püsivalt.

Pärnu tehase tootmismaht kasvas möödunud aasta lõpus, kui Note AB sulges tarnimis- ja tootmisüksused Rootsis, Leedus ja Poolas ning koondas tootmise kontserni Hiina ja Pärnu tehastesse.

Selle aasta alguses müüs grupp oma 50protsendise osaluse Krakowi tehases selle algsele omanikule, kuid Note Pärnu OÜ juhatuse esimehe Tarmo Luhaääre sõnutsi see tehing Pärnu tehasele mingit mõju ei avaldanud.

“Meie saime Leedu tehase sulgemise järel juurde kümme klienti ja toodete sortiment laienes umbes 40 toote võrra. Tootmise ületoomise faasis, 2010. aasta teisel poolel me uusi töötajaid ei värvanud, jagasime koormuse olemasoleva ressursi vahel. Nüüd aga oleme olukorras, kus suurendame – esialgu ajutiselt – tootmistööliste arvu. Kui nõudlus kasvab, siis kaalume töölepingute pikendamist,” rääkis Luhaäär.

Ise koolitab tööjõu

Oskustööliste väljaõppel on ettevõte teinud aastaid koostööd Pärnumaa kutsehariduskeskusega. Note Pärnu spetsialistid käivad elektroonikatoodete koostaja eriala õpilastele loenguid pidamas, tehas on kutseharidusõpilaste praktikabaas.

Luhaäär viitas, et kui tootmistööliste värbamisega tehasel muret pole, tuleb heal tasemel juhtspetsialiste kaua otsida. Keskastme juhtide ja inseneride leidmisega on tema sõnutsi kõikjal Eestis tükk tegu.

“Õnneks asub Pärnu tööjõu vaatenurgast heas kohas, oleme värvanud inimesi ka maakonnast. Nii mõnigi, kes praegu meil kohalikus juhtkonnas, on Notes alustanud madalamalt ametipostilt ja liikunud kõrgemale,” rääkis Luhaäär.

Kõik uued töötajad läbivad Notes teoreetilise ja praktilise väljaõppe, koolitusi tehakse igal aastal edaspidigi.

Järjepidevaks täiendusõppeks sunnib tehast tihe rebimine Eesti elektroonikatööstuse sektoris. Koolitamise kõrval tuleb konkurentide edestamiseks panustada seadmetesse.

“Ainuüksi Pärnus on peale meie kaks elektroonikatootjat. Seetõttu ei saa me võtta eesmärgiks kas kvantiteeti või kvaliteeti, need peavad käima käsikäes,” tõdes Note Pärnu juht.

Tehas sel aastal kahele 4200ruutmeetrise tootmispinnaga hoonele laiendusi ei kavanda. Vanemas ja väiksemas majas tehakse toodangu mehaanilist, suuremas ja uuemas elektroonilist montaaži.

Tootmist Pärnust ära kolida ei pea Luhaäär mõistlikuks. Praeguse asukoha kasuks kõneleb asjaolu, et paljud tehase koostööpartnerid asuvad samas linnas või 100 kilomeetri raadiuses. “See annab meile Eesti elektroonikasektoris logistilise eelisseisu,” märkis Luhaäär.

Jaapan veel ei mõjuta

2011. aastalt loodab Note Pärnu möödunud aastaga võrdväärseid käibenumbreid, kui mitte paremaid. 2010. aasta oli Note Pärnule kõigi aegade edukaim.

Väljavaated mulluste tulemuste ületamiseks olevat praegu soodsad, kuid kuna tehase ekspordipartnerid ja materjalitarnijad asuvad mitmel pool maailmas, oleneb ettevõtte käekäik tellimuste arvu kõrval Jaapanistki.

“Praegu Jaapani katastroof meile veel tugevat mõju ei avalda. Kui loodusõnnetuse tagajärjed siinset tootmist mõjutama hakkavad, siis ilmselt suve poole, kuna me tarnime ka Jaapanist materjale. Aga ma loodan, et suudame tarnetõrkeid ennetada,” kõneles Luhaäär.

Pärnu tehases valmivad elektronseadmete osad lähevad kõik Eestist välja. Suuremalt jaolt Euroopasse, enim Skandinaaviasse.

Materjal tuleb Pärnusse pea kõigist maailmajagudest, aga ka siitsamast Pärnust. Näiteks teatud lehtmetallitooteid ostetakse kohalikult osaühingult.

Kokku valmib Note Pärnu tehases 600–700 eri toodet. Kahele suuremale kliendile tehakse üle 100 ise toote.

Luhaääre ütlust mööda Note Grupp oma tehastele toodangu suhtes piire ei sea, seega pole välistatud, et Pärnus näiteks tuntud olmeelektroonikafirmadele komponente valmistataks. Paindlikkus tuleb tehasele klientide leidmisel ainult kasuks.

“Täna teeme suurtele tööstuslikele klientidele, mille toodangut marketist osta ei saa, mistõttu kohalik inimene meie toodangut ei näe. Aga kunagi oleme näiteks valmistanud valgusplokke Opelile, Audile ja Porschele,” meenutas Luhaäär.



Note AB kontsern ja Note Pärnu OÜ

 Note Pärnu OÜ pakub elektroonikatööstustele allhanketeenust.

 Note Gruppi kuuluvad tehased Rootsist, Soomest, Inglismaalt, Norrast, Eestist ja Hiinast, peakorter asub Rootsis.

 Töötajaid on Note kontsernis ligikaudu 1000, neist 260 töötab Pärnu tehases, kus kolmveerand töötajatest on naised.

 Suure osa oma toodangust ekspordib Note Pärnu Rootsi, Norrasse, Taani ja Soome, kuid kliendid asuvad ka Lätis, Inglismaal ning Tais.

 2009. aastal oli Note AB grupi kogukäive 1200 miljonit ja 2010. aastal 1210 miljonit Rootsi krooni.

 Kontserni aktsiad on registreeritud Stockholmi börsil.

Andmed: Note Pärnu OÜ

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles