Alvar Aalto muuseum toob Pärnusse fotonäituse

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvar Aalto muuseum Jyväskyläs.
Alvar Aalto muuseum Jyväskyläs. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Esmaspäeval, 4. aprillil kell 14 avatakse Soome nädala raames Tartu ülikooli Pärnu kolledžis koostöös Alvar Aalto muuseumi ja Pärnu kolledžiga Euroopas tuntust kogunud fotonäitus “Elu õrnemad hetked”.

Tegemist on Aalto muuseumi fotograafi Maija Holma koostatud fotonäitusega arhitekti tuntuimatest hoonetest ja nende detailidest. Näitus koosneb kolmekümnest suuremõõtmelisest fotost ja jääb avatuks kuu lõpuni.  

Peale selle näidatakse reedel, 8. aprillil villa Artises kolme dokumentaalfilmi Aalto loomingust.
Alvar Aalto oli soome arhitekt ning mööbli- ja klaasnõude disainer. Teda peetakse üheks väljapaistvamaks arhitektiks arhitektuuri ajaloos. Aalto oli üks Skandinaavia moodsa arhitektuuri mõjukamaid esindajaid ja organisatsiooni Congrès Internationaux d'Architecture Moderne (CIAM) liige.

Tema tuntumad hooned on Villa Mairea, Finlandia-talo Helsingis ja Helsingi tehnikaülikooli (Teknillinen korkeakoulu) hoone. Aalto klaasnõude seas on maailmakuulus "Savoy vaas". Tema loodud mööblist tuntuim on ilmselt kolmejalgne taburet "L".

Et teha kummardus Aaltole kui tarbekunsti esindajale, palub villa Artis pärnakatel tuua näitusele Aalto disainitud maailmakuulsaid vaase, mida Pärnu kodudes ehk on. Viivika Orula villa Artisest lubas, et igale vaasiomanikule on tänutaheks väike raamat.

Aaltost kui tarbekunstnikust kuuleb lähemalt ka Maarja-Magdaleena gildis toimuval loengul 5. aprillil.

Kogu Soome nädala kava on üleval aadressil www.reiser.ee
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles