Salapiirituseveo näitus ootab eksponaate

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimsis asuv rannarahva muuseum koostab juunis avatavat näitust “Spirdivedajad ja smugeldajad”, kuhu ootab inimestelt kõike, mis seostub salapiiritusega.

Kogumiskampaaniaga “Salapiiritus ja salakaubavedu - teatage sellest rannarahva muuseumile!” kogutakse näituse tarvis mälestusi, fotosid, ajaleheväljalõikeid, kanistreid ja piiritusetorpeedosid.

Muuseumilt on annetajatele tänutäheks randluse ajalugu ja kultuuri tutvustav teavik “Randlusest ja randlastest”. Samuti loositakse kõikide annetajate vahel välja kolm preemiareisi Naissaarele kahele. Reis hõlmab ekskursiooni saarel, militaarmuuseumis ja majakas.

Rannarahva muuseumi projektijuht Alar Mik ütles, et salapiiritusevedu käsitlevale näitusele võib tuua esemeid kõikjalt Eesti rannikult. “Väga hea meel, kui ka Pärnumaa inimesed meile esemeid pakuvad. Kui kodus leidub näitusele sobivat, aga transporti pole, võib julgelt meiega ühendust võtta, muuseum saab eksponaatidele ise järele tulla,” tähendas Mik.

Kõnealusele näitusele paslikke eksponaate peaks siinmail jaguma. Kui tavaliselt on ajaloolased salapiirituseveost rääkides piirdunud Soome lahega, siis väga intensiivselt tegeldi sellega veel Lääne-Eestis ning Rootsis, Põhjalahel koguni allveelaevadega, selgub ajaloodoktor Raimo Pullati ja tema politseikolonelleitnandist poja Risto mullu ilmunud raamatust “Viinameri”. Teoses on muu hulgas pühendatud tähelepanu salaviinaveole Pärnumaa randades.

Miku sõnutsi pannakse näitusel salapiirituse vedamise anumate, piiritusetorpeedode või torpeedo detailide, mantli all kantavate plaskude, kumerate anumate, lehtrite, nugade, relvade kõrval vaatamiseks välja piiritusevedajate päevikud ja mälestused salakaubaveost ning fotod piirituse ümberkallamisest. Samuti jäädvustused ja meenutused piirivalvurite tööst.

Piirituseveoga seonduvat materjali ootab muuseum 10. juunini.

Rannarahva muuseumil on käimas teinegi kampaania – “Ülesanne number üks on leida paat!”, mis seotud väliekspositsiooni “Paatide park” loomisega.

Väljapaneku eesmärk on tutvustada külastajatele randlaste ajalugu paatide kaudu. “Praegu on meil muuseumi hoovil traalpaat, tulevikus on kavas eksponeerida muuseumi ümbruses aeru- ja mootorpaate. Olgu siis eistuki, lappaja või kakuamipaadi tüüpi veesõidukid,” tähendas Mik.

Aluste kõrval võtab muuseum vastu paatidega seotud dokumente, fotosid ja jooniseid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles