Lõunanaabrite vargajõugu liige peab neli ja pool aastat vangis veetma

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna süüdi mõistetud Juris Širins.
Täna süüdi mõistetud Juris Širins. Foto: Foto toimikust

Pärnu maakohus mõistis täna süüdi Eestis kalleid autosid varastanud lätlase Juris Širinsi ja määras karistuseks neli ja pool aastat vangistust, lisakaristusena Eestist väljasaatmise pärast karistuse kandmist ja sissesõidukeelu kümneks aastaks.

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt kuulusid Läti ja Leedu kodakondsusega mehed Juris, Tomas, Voldemars ja Aleksa kuritegelikku ühendusse, mille eesmärk oli Eestist kalleid autosid varastada, neid lammutada ning müüa Lätis ja Leedus.

Varem süüdi mõistetud Voldemars Stinpieks.
Varem süüdi mõistetud Voldemars Stinpieks. Foto: Pilt kohtutoimikust

Kuritegeliku jõugu ülejäänud kolm liiget on juba kokkuleppemenetluses süüdi mõistetud, kõigil meestel tuli kohe ära kanda vähemalt kuuekuune vanglakaristus. Neile mõisteti tingimisi vangistus neljast kuni viie aastani.

Peale selle keelati meestel kümneks aastaks sissesõit Eestisse. Jurisele kui jõugu liidrile palus prokurör karistuseks määrata kaheksa aastat vangistust, lisakaristusena riigist väljasaatmise ja kümneaastase sissesõidukeelu.

"Sissesõidukeeld on oluline osa karistusest, kus me kurjategija karistamise kõrval kaitseme võimalikke ohvreid," ütles Lääne ringkonnaprokurör Helga Aadamsoo.

Varem süüdi mõistetud Aleksa Rimgaudas.
Varem süüdi mõistetud Aleksa Rimgaudas. Foto: Pilt kohtutoimikust

Lääne ringkonnas tabatud neljaliikmeline grupp on omakorda jätk menetlusele, mille käigus tabati rahvusvaheliste jõupinguste ning Lõuna-, Lääne- ja Põhja-Eesti politseiasutuste ja prokuratuuride koostöö tulemusena aastatel 2010–2012 neli kurjategijate gruppi.

"Nii uurijatel kui prokuröridel on nüüdseks kujunenud arvestatav kogemuste pagas, kuidas sedalaadi kuritegevust ära tunda ja milliste võtetega sellele vastu võidelda," kirjutas prokuratuuri aastaraamatus Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa, kelle koordineerida oli Leedust lähtunud autovarguste skeemide uurimist Lõuna-, Lääne- ja Põhja prefektuuris.

"Võib kõhklemata väita, et Eesti politsei ja prokuratuur on nii operatiivtasandil kui menetlusalaselt valmis piiriülestele organiseeritud vargustele kiiresti ja efektiivselt reageerima," kinnitas Siinmaa.                                                                                                                                                         Kriminaalmenetluse käigus kogutud tõendeid näitasid, et Juris kuulus kuritegelikku ühendusse, mis tegutses Eestis hiljemalt 2015. aasta suvest. Meeste vahel valitses selge tööjaotus ja varguste õnnestumiseks tehti põhjalikku eeltööd.

Kuritegeliku ühenduse liikmete ülesanded olid autod välja valida, varastada, abilisi kaasata ja varastatd autod Eestist välja toimetada. Enamasti varastati autosid, mida originaalvõtmeta avada ja käivitada ei saa.

Varem süüdi mõistetud Tomas Kuprešcenko.
Varem süüdi mõistetud Tomas Kuprešcenko. Foto: Pilt kohtutoimikust

Spetsiaalse seadme abil kopeeriti ligikaudu 15 meetri kauguselt originaalvõtme signaal ja seda kasutades auto varastatigi. Koos Aleksa, Voldemarsi ja selleks ülesandeks kaasatud kurjategijatega toimetati autod Lätti ja Leetu.

"Kuritegu oleks aidanud ära hoida autodele eri turvaseadmete paigaldamine," ütles ringkonnaprokurör Aadamsoo. "Alati on targem kuritegu ennetada kui tegelda tagajärgedega."

Võimaliku jälgimise raskendamiseks kasutati omavaheliseks suhtluseks ebaseaduslikult muudetud IMEI-koodiga telefone.

Prokurör esitas kõigile grupi liikmetele süüdistuse kuritegelikku ühendusse kuulumises, grupina toime pandud varguses ja teadlikult muudetud identifitseerimiskoodiga telefonide kasutamises.

Lugege homsest Pärnu Postimehest, kui ülbelt Leedu autovaraste kamp Pärnumaal ja mujal Eestis toimetas ja kuidas lõpuks vahele jäi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles