Soome nädal tähistab Pärnu-Vaasa koostööd

Anu Juurma-Saks
, Pärnu linnavalitsuse välissuhete- ja protokollinõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus algab Soome nädal.
Pärnus algab Soome nädal. Foto: promo

Pärnus kestab homsest 10. aprillini Soome nädal, mis on jätk teemanädalate traditsioonile ja arvult juba seitsmes.

Eesti ja Soome suhteid iseloomustab tugev ajalooline side. Esimesena, 1955. aastal lõid omavahel sõprussuhted Tallinn ja Kotka, juba järgmisel aastal Pärnu ja Vaasa.

Aastate jooksul on pärnakad külastanud Vaasat ja vaasalased käinud Pärnus. Meie linna lasteaedadel-koolidel on Vaasas sõpruskoolid ja -lasteaiad.

Vaasas on esinenud meie kultuurikollektiivid, Vaasa linna kollektiivid on rikastanud kultuuriga meie päevi Pärnus. Koos on tehtud palju projekte. Omavahel suheldakse perekonnitigi: suhted, mis tööalastest kohtumistest on kasvanud tihedateks sõprussidemeteks, on koostöö parim näide.

Kingitused Vaasast

Vaasa-Pärnu suhete tekkimine ja areng on kogutud raamatusse „Sõprussild. Pärnu-Vaasa 50“. Väärt raamat ilmus viis aastat tagasi, kui tähistati koostöösuhete 50. aastapäeva. Seda raamatut soovitan lugeda eelkõige noortel pärnakatel. Tänapäeva noorele, kes ilmselt ei aima, kuidas käis suhtlus välismaailmaga üle poole sajandi eest, pakub see omaette elamuse.

Sel aastal täitub Pärnu ja Vaasa vahelisest sõprusest 55 aastat. Kingitusena jõuab juba aprilli algul üle lahe Pärnusse Wasa Sinfonietta. Tegemist on sümfooniaorkestriga, kus mängib ligemale 40 muusikut. Orkestri liikmed töötavad-õpivad Vaasas ja neile on muusika hobi. Wasa Sinfonietta annab tasuta kontserdi 9. aprillil kell 18 Pärnu kontserdimajas.

Vaasa ja Pärnu sõprussuhete aastapäev oligi üks põhjusi, miks traditsioonilise teemanädala raames tutvustame just Soome Vabariiki.

Nii keskraamatukogus kui Mai kinos näeb Soome nädalal eelmise aasta Pimadate Ööde filmifestivalil linastunud Soome filme. Jyväskylä Alvar Aalto muuseumist jõuab Pärnusse fotonäitus Soome kuulsaima arhitekti ja Skandinaavia moodsa arhitektuuri mõjukaima esindaja loomingust. Peale selle on võimalik Aaltoga tutvust teha villa Artises filmipärastlõunal.

Erimenüüd restoranis

Soome nädala raames korraldab Eesti kaubandus-tööstuskoja Pärnu esindus äriseminari „Kuidas leida ärikontakte Soomes“. Räägitakse riikide majandussuhetest ning käsitletakse Soome turule sisenemise ja ärisuhete arendamise viise.

Äriseminaril teeb ettekande Eesti aukonsul Soomes Pekka Haapanen, kes räägib sellest, kas ja kuidas saaksid sõpruslinnad Vaasa ja Pärnu teha majanduskoostööd. Jutuks tulevad Vaasa ettevõtluse struktuur ja ootused koostöö suhtes Pärnu ettevõtetega. Haapanen nimetati Eesti Vabariigi aukonsuliks mullu.

Pärnut külastab Soome suursaadik Aleksi Härkönen, kes peab Sütevaka humanitaargümnaasiumis avaliku loengu Soome välispoliitikast.

Juba täna on eneseharimiseks ja Soome eluoluga tutvuse tegemiseks võimalus osa võtta viktoriinist „Kas tunned naabrit“. Sellekohane info on villa Artise veebilehel.

Soome nädala raames pakuvad erimenüüd Frens Café, Jazz Café ja restoran Hansalinn.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles