Grete Naaber: Tule oma karbi või kotiga!

Grete Naaber
, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grete Naaber.
Grete Naaber. Foto: PP

Kestva looduskaitsekuu puhul meedias kajavad uudiste-arvamuse-looduse teemad on mu mõtted taas ja taas juhtinud noore mehe Silver Smeljanski poele Paljas Pala Pärnu kesklinnas.

Muide, Silver on Kuldse Trio asutajaliikme Mihkel Smeljanski poeg. Kui olin tulnud uudistamast Paljast Pala, kust ostsin vaid vastlakukli, imestasin seda süües, kuidas üks noor mees võtab kätte, mõtleb pikalt ette tulevatele põlvedele, et need ei upuks viimaks oma prügi sisse. Poe loosung on “Tule oma karbi või kotiga!”. Aastaid on Eestis korraldatud “Teeme ära!” talguid, mis mõistagi arukas ettevõtmine. Aga ühed tekitavad prügi, teised korjavad ja naudivad päeva, mõeldes: “Küll sai tublit tööd tehtud, tonnide viisi rämpsu kokku korjatud!”. Kas poleks aeg harjutada inimesi vähem prahti tootma?

Suurtes poodides on vaat et iga suutäis juba karbis, osta ja söö püstijalu. Tõsi, sel on oma otstarve, kuid tundub, et minnakse liiale. Kunagi pihtis mulle üks Rootsi hambaarst, et tema käib toitu ostmas linnast väljas. “Kilesse pakitu sisse imbuvad kile sulatamisjäägid,” oli ta veendunud. Eelmisel aastal avati Stockholmis samasugune pood nagu Paljas Pala. Silveri julge ettevõtmine on nüüdseks aasta aega vana ja Eestis ainulaadne, sügisel avab ta sellise poe Tartuski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles