Admirali rühma lapsed looduses

, Pärnu Liblika lasteaia vanemõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Liblika lasteaia Admirali rühm, kus käivad koolieelikud, sai sel õppeaastal osa kahest põnevast Kabli looduskeskuse õppeprogrammist, mida rahastas keskkonnainvesteeringute keskus.

Kuna Pärnu linna lastel on meri ja jõekallas tuttavad paigad, valiti loodusprogrammide asukoht niisugune, kuhu linnalaps ei satu: raba ja järvekallas.

Üks eelmise aasta septembri viimane päikeseline ja soe päev, mis korraldati programmi "Üle luite rappa", veedeti Rannametsa-Tolkuse õpperajal. Uurisime luidete taimi, nautisime puutüvede vahelt paistvat hommikupäikest, mis muutis metsa müstiliseks võlumaaks, kuulasime äralennuks valmistuvaid linde ja maitsesime viimaseid mustikaid. Taimestikuta luitel tekitas suurimat elevust sipelgaõgijate otsing ja julgemad meie seast said võimaluse õpetajaga paarikaupa vaatetorni ronida.

Matk jätkus laudteel, kus uurisime põnevat rabamaastikku, kummaliselt tillukesi puid ja imetlesime vahvaid sügisvärve. Saime teada, miks võib soo olla ohtlik ja miks on soo olemasolu siiski väga vajalik. Kuulasime soohääli ja nuusutasime sookailu. Aupaklikult jälgisime suuremaid ja väiksemaid laukaid. Proovisime, kuidas mättad jalge all vetruvad.

Hiliskevadine retk Rae järve äärde programmiga "Magevee elurikkus" aga toimus keset kõige häälekamat lindude laulupidu ja sooja suvepäikest.

Seekord ei tulnud me vaatlema ja matkama, vaid ees ootas raske tööpäev: lapsed moodustasid väikesed rühmad, said kaasa kahvad ja ämbrid ning asusid Rae järve elanikke uurima.

Kui kõik leitud järveelanikud (puruvanakesed, kiilivastsed, konnakullesed, järvekarbid ja muud tegelased) uuriti ettevaatlikult, kuid põhjalikult läbi. Kui kõik olid mikroskoobiga tutvunud ja õppinud seda kasutama, viidi elusolendid järve tagasi. Lapsi aga ootas väike metsaretk, kus sai võrrelda puid ja puutüvesid, proovida, kuidas maitsevad mustikaõied ja kuusekasvud, ning tõmmata kopsudesse värsket metsaõhku. Kohtusime toreda kalamehega, kes lastele järvekaldal oma saaki tutvustas.

Loodusmatkadel käib Admirali rühm juba kolmandat aastat, siiski on ikka ja jälle vaja korrata, kuidas looduses liikuda, kuulata, vaadelda ja mida ei tasu teha. Kõige olulisem on äratada huvi looduse vastu ja aidata lastel ära tunda, et mets, järv, soo või jõekallas on tegelikult kellegi kodu, kus meie oleme vaid külalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles