Peeter Järvelaid: Pärnu Postimehega AD 2017

Peeter Järvelaid
, professor, Pärnu Postimehe eripreemia ehk väikse Jannseni laureaat 2010
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid.
Peeter Järvelaid. Foto: PP

Minu ja Pärnu suur sõber Heidelbergis doktor Ulrich Kronauer teeb regulaarselt kaastööd ühele Euroopa kvaliteetlehtede lipulaevadest – Neue Zürcher Zeitungile (seda lehte võrreldakse oma tasemelt ja mõjukuselt saksakeelses meediaruumis Frankfurter Allgemeine Zeitungiga), mis maksab talle iga suhteliselt väikse kaastöö eest honorari, mis Eestis võrdub akadeemilise inimese mitme kuu palgaga. Ent mul on tunne, et vahel on mu kolleeg veidi kade minu peale, et saan regulaarselt avaldada oma arvamuslugusid Pärnu Postimehes.

Sõber Ulrich on aru saanud, et kuigi Neue Zürcher Zeitung on väga mõjukas Euroopas, on Pärnu Postimehel eesti rahvale niisama suur või veel suurem tähendus, sest selles ajalehes väljaöeldud mõtted on niivõrd tähtsad Eesti kultuuri kandjatele. Kui Euroopas tehakse väärtajakirjandust päris kopsaka rahakotiga, siis samasuguseid ülesandeid tuleb meie meedial täita vahel lausa sümboolse tasu eest, nagu see oli juba 160 aastat tagasi.

Täna koguneb Rannahotelli päris suur Pärnu Postimehe sõprade ring. Loomulikult on esindatud prominendid, kes kuidagi ei saa loobuda Pärnu Postimehe kutsest, mis ütles: “Sina vist ei mäleta, mil esimene perioodiline nädalaväljaanne ehk Näddalileht hakkas ilmuma, küll on aga meil hea koos tähistada Pärnu Postimehe 160. sünnipäeva!”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles