Aleksi Härkönen: Eesti on soomlasele soodne ja turvaline

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksi Härkönen, Soome suursaadik Eestis.
Aleksi Härkönen, Soome suursaadik Eestis. Foto: PP

Käimasoleva Soome nädala raames esimest korda jala Pärnusse saanud Soome suursaadik Eestis Aleksi Härkönen usub, et tänapäeva Soome turistid on normaalsed inimesed.

1990ndate alguses olid soomlased eestlastele nagu Olümpose jumalad, kellele alt üles vaadati. Veidi hiljem sai soomlase prototüübiks dressidesse riietatud vanadaam. Missugune võiks Soome turisti kuvand olla praegu?

Tõepoolest, nii see varastel 90ndatel oli. Iseenesest on ju positiivne, et soomlased eestlastega sõbrunesid ja neile kingitusi tõid. Ent asjal oli ka teine külg: üüratu vahe elatustasemes ja asjaolu, et Soome mark siin nii kõrgelt hinnatud oli, tekitas nii mõneski kiusatust.

Kuid see on samm-sammult paremaks muutunud, nüüd on meie riigid tunduvalt võrdsemad ja tunneme teineteist paremini. Tänapäeva Soome turistidki on normaalsemad ja eestlastele meeldivamad. Nad ei tunne huvi ainult selle vastu, mida siit osta, vaid huvituvad kohalikust kultuuristki.

Mündi teisest küljest rääkides: hiljuti jõudis kohalikku meediasse uudis Helsingis õlleraha kerjanud Eesti mehest. Internetis levib video Helsingi turul märatsenud Eesti seenemüüjast. Eestlaste maine ei ole vist Soomes kõige parem?

Minagi nägin seda videot ja on väga kahju, et selline intsident juhtus. Selle lihtsa situatsiooni oleks pidanud paremini lahendama.

Aga üldiselt rääkides ütleksin, et see oli erand. Soomes elab umbkaudu 44 000 eestlast ja selliseid uudiseid ei kuule ju palju. Nii et üldjoontes on eestlaste reputatsioon ikka väga palju parem.

Pärnu turismisektor toetub suuresti Soome turistidele. Mis meelitab soomlasi ikka ja jälle Pärnusse?

On tõepoolest tähelepanuväärne, et soomlased ei ole Eestist ega Pärnust veel küllastunud. See tõestab, et on loodud midagi püsivat. Midagi, mis paelub inimesi siia korduvalt tulema.

Paljudele meeldib Pärnu nii väga, et nad on omale siia teise kodu ostnud. Järjest enam on kasvanud eakamate turistide osa. Eesti ei ole võib-olla eksootiline, kuid on väga turvaline riik. Seega on siia mugav tulla neilgi inimestel, kes ei ole just kogenud rändurid.

Kindlasti aitab kaasa eesti ja soome keele sarnasus, midagi sellist ei leia kusagilt mujalt maailmast. Ja loomulikult hind. On suur vahe, kas külastada Pärnut või reisida teisele kontinendile. Milleks minna ühe korra kaugele, kui sama raha eest võib külastada Pärnut mitu korda?

Ning turismiettevõtted on selle hästi ära tabanud ja teavad, mida neilt oodatakse ja mida pakkuda.

Seoses Soome nädalaga ärgitab Pärnu linnavalitsus pärnakaid kirja panema huvitavaid seiku seoses Soome, eelkõige Vaasaga. Milline on teie kõige kirkam mälestus Pärnust või Eestist?

Mu naine on varem Pärnus käinud, kuid mulle on see esimene kord siin linnas olla.

Aga mu esimene mälestus Eestist pärineb 1989. aastast, kui ma külastasin Tallinna ja Viljandi maakonda. Tegelikult oleks mul pidanud Tallinnast väljapoole minekuks olema kirjalik luba, aga sel ajal ei küsinud seda enam keegi.

Mäletan Eesti lippe, mida müüdi kõigis ajalehekioskites ja suveniiripoodides. Samuti lehvisid lipud paljudel majadel. Jäi mulje, et eestlased on oma vabadusihas väga otsusekindlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles