EMHI: rannikuvesi vabaneb jääst aprilli teisel poolel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäine mererand. 



at/Foto:ANDRES TEISS
Jäine mererand. at/Foto:ANDRES TEISS Foto: Andres Teiss

Eesti rannikuveed vabanevad jääst lõplikult Soome lahe lõunaaladel aprillikuu teisel poolel, mis on sarnane ka paljuaastate keskmisele, prognoosib Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI).

Lõppev talv on jäätingimuste poolest mõõduka ja külma talve vahepealne, märgib hüdroloog Ilona Vahter EMHI kodulehel.

Vastavalt EMHI pikaajalisele prognoosile on aprilli kuu õhutemperatuur normi piires või kõrgem. Ülekaalus on lääne- ja edelatuuled, kuu lõpus on ülekaalus lõunakaarte tuuled.

Aprilli esimese dekaadi lõpuks kulgeb jää maksimaalse leviku piir Soome lahel Juminda neeme meridiaanil, läänepoolne lahe osa on peamiselt jäävaba.

Tolbuhini majaka meridiaanist kuni Suursaare meridiaanini on väga tihe 30-50 cm paksune jää, sellest lääne poole jääb väga tihe 20-40 cm paksune jää. Piki Soome lahe lõunarannikut moodustub lahvandus hõreda jääga.

Aprilli teise dekaadi lõpuks taganeb jää maksimaalse leviku piir Soome lahel Rodskari saare meridiaanini. Tolbuhini majaka meridiaanist kuni jääpiirini on väga tihe 25-45 cm paksune jää.

Eesti rannikuvete lõplikku jääst vabanemist on oodata Soome lahe lõunaaladel aprillikuu teisel-kolmandal dekaadil, paljuaastate keskmistele lähedastel päevadel. Kinnisjää murdumine Pärnu lahes ja Väinameres toimub aprillikuu esimesel-teisel dekaadil, lõplikku jääst vabanemist Pärnu lahes ja Väinameres on oodata aprillikuu teisel-kolmandal dekaadil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles