Kihnu lapsed mängivad oma vaibal

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu kooli 1. klassi õpilased Joanna Kott ja Timur Aav ütlesid muuseumis laste vaibal, et vahvaimad on mänguasjad, mida saab oma äranägemise järgi paigale sättida.
Kihnu kooli 1. klassi õpilased Joanna Kott ja Timur Aav ütlesid muuseumis laste vaibal, et vahvaimad on mänguasjad, mida saab oma äranägemise järgi paigale sättida. Foto: Anu Saare

Kihnu muuseumis vahetatavate näituste ruumis mängivad kohalikud lapsed oma vaibal, millel on kujutatud nende kodusaart.

Muuseumijuhataja Maie Aav rääkis eile, et vaibamäng käib viiulihelide saatel, sest Kuraga Mari ehk pärisnimega Maria Michelson õpetab samas majas lastele seda kui pärimusmuusikaga seotud pilli.

Kihnu laste mänguvaiba kudumist põimtehnikas alustas Merike Liidemaa viie aasta eest, vahepeal jäi keeruline töö pooleli ja selle lõpetas Kai Maser.

“Tööd oli selle kallal väga palju ja ta pidi ju ilus tulema,” rääkis Aav kodusaare häälekandjale Kihnu Leht. Lisades, et meisterdamise tegi raskeks põimtehnika, kogu töö põimiti raamil käsitsi tugevaks 1,5 x 2,3 meetriseks vaibaks.

Kihnu maastikku järgival vaibal saavad lapsed oma soovi kohaselt paigutada ringi pisikesi mänguasju, nagu Kihnu nukke, loomi, hooneid, sõidukeid, maastikutükke. Väiketaiesed valmisid viis kevadet tagasi märtsivaheaja käsitööpäevadel ja ootasid pikisilmi nagu lapsedki vaiba valmimist.

“Ega vaip veel päris valmis olegi, sinna saab paigutada näiteks Kihnu kohanimed, et lapsed kodusaart paremini tunneksid,” mainis Aav. “Mõtleme mängujuhi ja mängulisuse peale, et see läheks pedagoogilise programmi alla, võimalusi, mida seoses vaibaga arendada, on mitu.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles