Keskkonnaamet soovib jõele kevadist rahu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimustavad skuutrid tapavad kudeajal massiliselt kalalarve.
Vaimustavad skuutrid tapavad kudeajal massiliselt kalalarve. Foto: Ants Liigus

Pärnu jõel võivad kaatrid Pärnu piires sõita kas või aasta läbi nagu skuutridki mõningate territoriaalsete piirangutega. Keskkonnaamet soovitab veemotosportlastel jäämineku järel aprillis ja mais jõele siiski mitte minna.

Kaatritel on õigus jõel liikuda piiranguteta, skuutrite sõit on linnas piiritletud Reiu jõe suudme ja Papiniidu silla vahelise lõiguga.

Pärnu jõel veemotospordiga tegelejaile ja/või selle ala viljelemise võimalusega kauplejaile on Pärnu linna majandusosakond väljastanud kolm luba.

Osaühingu Tucuruvi tegutsemisluba pikendati viieks aastaks aadressil Paide maantee 4, kus nende varasemad volitused lõppesid mullu septembris. Tucuruvi pakub sõudepaatide ja vesijalgrataste rendi kõrval veesuusatamise teenust ning lepingutingimuste sisse käib kohustus Reiu jõe suudme kõrval kaldakinnistutki aasta ringi hooldada.

Pärnu jõel veemotospordi harrastamiseks on majandusosakond väljastanud loa veel osaühingule Stingray Extreme ja mittetulundusühingule Dhark Racing.

Nimetatud tegutsemislubade väljastamisega teenib linnakassa tänavu 1505.12 eurot.

Linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhataja Maria Murakas-Ollo selgitas, et lubadega ei kaasne vähimatki privileegi.

“Jõgi on vabas kasutuses ning veemotosporditeenuste osutajad ei tohi takistada Pärnu jõel sõudevõistluste korraldamist ega häirida tavapärast liiklust jõel,” sõnas Murakas-Ollo. “Samuti peavad nad arvestama keskkonnaameti nõuetega ja linnavalitsus ei väljasta luba enne keskkonnaameti loa olemasolu.”

Keskkonnaamet pole kooskõlastanud

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskasutuse spetsialist Kadri Hänni teatas, et spordilubade asjus Pärnu jõel ei ole ükski firma kooskõlastuse taotlemiseks ameti poole pöördunud.

Hänni selgitas, et looduskaitseseaduse kohaselt ei peagi rahvaüritusi ega veespordivõimaluste pakkumist Pärnu jõel ametiga kooskõlastama, kuid kuna kõnealuse jõe puhul on tegemist Natura alaga, on siin keelatud kahjustada kalade elupaiku. Pärnu jões kaitstakse jõesilmu, lõhe, hingu, võldase ja paksukojalise jõekarbi elupaiku.

“Seepärast peame oluliseks vältida kalastikule negatiivse mõju avaldamist ja soovitame veesporditeenuseid Pärnu jõel pakkuda alates 1. juunist, mitte varem,” konkretiseeris keskkonnaameti seisukoha Pärnu-Viljandi regiooni vee-elustiku spetsialist Gert Järvemets.

Keelata ei saa, küll aga soovitada

Pärnu maakonda ja Pärnu linna piiresse jääv Pärnu jõe osa on kaitse alla võetud loodusliku hoiualana, kus looduskaitseseaduse järgi on keelatud kaitsealuste liikide elupaikade ja kasvukohtade kahjustamine.

Samal ajal on Pärnu jõe alamjooksul uurimata inimtegevuse mõju kaitsealustele liikidele.

“Veesporditeenuste osutamisel on oht, et veeliiklus Pärnu jõel muutub järjest tihedamaks, mistõttu on vajalik kasutada meetmeid vee-elustikule avalduva negatiivse mõju leevendamiseks,” sõnas Järvemets. “Motoriseeritud veeliiklusvahendite kasutamine häirib kalade rännet ning kudeajal kahjustab maime.”

Kalade kudeaeg on kevaditi ja kestab liigiti erinevalt mai lõpuni.

“Mootorsõidukite liikumine jõel põhjustab kudeajal kalalarvide massilise huku. Kuna meile teadaolevalt ei ole Pärnu jõel tehtud uuringuid veeliikluse mõjust kudekalade populatsioonile, lähtume ettevaatusprintsiibist ning soovitame veemotosporditeenuseid Pärnu jõel pakkuda 1. juunist 31. septembrini,” selgitas Järvemets.

Keskkonnaameti spetsialistid ütlesid, et kui skuutrite ja kaatrite liiklus muutub Pärnu jõel talumatult intensiivseks, tulevad peale soovituse kõne alla kudekalade kaitse rangemad meetmed.

Kuna tegemist on veemotospordialadega, avaldas avalike suhete teenistuse juhataja Murakas-Ollo lootust, et enne juunit nendega linna piires niikuinii aktiivselt tegelema ei hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles