Pärnu pärimusmuusika päevadel saab õppida parmupilli

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parmupill.
Parmupill. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Järgmise nädala kolmapäevast laupäevani toimuvate kolmandate Pärnu pärimusmuusika päevade programmi mahuvad akustilised kontserdid, õpitoad, festivaliklubid ja jämmid.

Pärnu pärimusmuusika päevade korraldaja Ülle Jantsoni teatel on üritus esimest korda neljapäevane, mistõttu on õpitubade programm varasemast rikkalikum ning lisandunud on maakonna- ja koolikontserte.

Pärimusmuusika päevad algavad kolmapäeval, 13. aprillil kell 17 Maarja-Magdaleena gildis pillimängu ja laulu õpitoaga, mille juhendajad on TÜ Viljandi kultuuriakadeemia noored pärimusmuusikud Karoliina Kreintaal ja Jaan Jaago.

Sellesse ja kõikidesse teistesse õpitubadesse on oodatud nii algajad kui oskajad pillimänguhuvilised, sõltumata vanusest.

Pärast õppetööd on võimalik nii neidsamu lugusid kui muud rahvalikku repertuaari esitada ja kuulata Pärnu jahtklubis algavas pärimusmuusika päevade (PäPäPä) klubis, kuhu on oodatud peale muusika nautijate kaasa lööma kõiki pillimehi. Klubiõhtu kontserdiosa sisustavad Viljandi pärimusmuusikud.

Festivali teisel päeval annavad Kreintaal ja Jaago koolikontserdid Sütevaka humanitaargümnaasiumis ning Kilingi-Nõmme gümnaasiumis.

Neljapäevase pillimängutoa eestvedajad on Jantsoni teatel samuti enamikus Viljandiga seotud. Ansambli Sw(f)Est moodustavad torupillimängija Sandra Sillamaa ja ansambli Zetod hing Jalmar Vabarna. Trio kolmas liige on tšellist Jonas Bleckman Stocholmist. Seda huvitavat kooslust saab kontsertvormis kuulata neljapäeva õhtul jahtklubis toimuvas PäPäPä klubis.

Tori rahvamajas esineb samal õhtul ansambel Knihv, mille moodustavad samuti noored pärimusmuusikud Maarja Nuut (viiul, laul), Karoliina Kreintaal (viiul, laul) ja Tõnu Tubli (löökpillid, laul) Viljandist.

Reedesse, 15. aprilli mahuvad Sw(f)Esti koolikontserdid Ülejõe ja Vändra gümnaasiumis. Õhtul astuvad Maarja-Magdaleena gildis üles pärimusmuusika ilmas aastakümneid tegutsenud Celia Roose ja Indrek Kalda, kes koos kitarrist Andres Kuudiga moodustavad ansambli Sannalise. Bändi põhirepertuaariks on võrukeelsed lood ja laulud.

Samal ajal saab aga Häädemeeste seltsimajas kuulata ansamblist Tuulelõõtsutajad tuntud Siim Rikkeri ja Väikeste Lõõtspillide Ühingust teada Raido Koppeli lõõtspillide mängu.

Õhtu lõpetavad PäPäPä klubis Pärnu Poisid.

Pärimusmuusika päevade viimane päev algab käsitööliste gildis õpitubadega. Tutvust saab teha parmu- ja torupilliga (juhendaja Cätlin Jaago), lõõtsa ja karmoškaga (Siim Rikker), väikekannelde (Aime Reier) ja viiulimänguga. Beebide ja väikelaste mängutoas juhendab Ülle Jantson esivanemate mängitus- ja ringmängulaule.

Pärastlõunal astub samas kuulajate ette Viljandi folgi programmipealik Tarmo Noormaa ja ansamblist Metsatöll tuntud Lauri Õunapuu, kes kavas „Ülemakstud rentslihärrad“ lasevad lõõtspilli saatel kõlada meeste lugudel ja lauludel.

Kolmandad Pärnu pärimusmuusika päevad lõpetavad Pärnu jahtklubis vanad seltskonnatantsud ja kolm Tartumaa juurtega venda ansamblist Vennakese.

Kõik õpitoad ning kooli- ja maakonnakontserdid on osalejatele tasuta. Teistele kontsertidele saab pääsme lunastada tund enne algust kohapeal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles