Käibele tuleb tammelehtedega mälestusmünt

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna tuleb käibele erikujundusega kaheeurone käibemünt, mis on pühendatud Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele.
Täna tuleb käibele erikujundusega kaheeurone käibemünt, mis on pühendatud Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele. Foto: Eesti Pank

Täna esitleb Eesti Pank erikujundusega kaheeurost käibemünti, mis on pühendatud Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele.

Eesti iseseisvumiseelsetele sündmustele pühendatud kaheeurosel mündil on kujutatud tammelehed, raagus tammeoksad ja looklevlõikes tammetüvi. Looklev puu sümboliseerib Eesti teed iseseisvusele, raagus oksad viitavad 1917. aastale ja lehed sümboliseerivad tugevust, saavutusi ja pikaealisust. Tammelehed on kujutatud Eesti Vabariigi suurel riigivapilgi. Mündi on kujundanud Jaan Meristo.

Mälestusmünt on erikujundusega käibemünt, mille ühine külg on tavapärane, kuid rahvuslikku külge ehib teemakohane erikujundus. Mündi tiraaž on 1,5 miljonit. Sellest 10 000 on pakendatud meenetootena mündikaardiks, mille hind on seitse eurot. Mündid on vermitud Leedu rahapajas. Mündikaardid on valmistanud Poola ettevõte Kurowski Group Sp. z o. o.

Erikujundusega mälestusmündid kehtivad maksevahendina kogu euroalal. Peale selle pakuvad need suurt huvi mälestuseseme ja kogumisobjektina. Erikujundusega münt tähistab mõnd kohalikku või Euroopa tähtsündmust.

Muu nimiväärtusega münte erikujundusega ei tehta. Iga liikmesriik võib erikujundusega kaheeurose ringlusse lasta kaks korda aastas ja see kehtib kogu euroalal. Kord aastas võivad euroala riigid välja lasta ühe ühise mälestusmündi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles