Põhjanaabrite nädala lõpetavad Soome filmid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli Pärnu kolledžis avati Alvar Aalto loomingust kõnelev fotonäitus.
Tartu ülikooli Pärnu kolledžis avati Alvar Aalto loomingust kõnelev fotonäitus. Foto: Ants Liigus

Pühapäevani jätkub Pärnus Soome nädal, mille raames on avatud mitu näitust ja Mai kinos näeb nädalavahetusel kaht Soome mängufilmi.

Täna päeval näidatakse villa Artises Põhjamaade kuulsaimast disainerist Alvar Aaltost vändatud tõsielufilme, õhtul esitab Elina Koskela kohvikus Mahedik Soome rahvamuusikat. Seejärel esinevad Tervise kultuurikeskuses Jalasjärvi naiskoor ja lastekoor, Lüdigi-nimeline meeskoor ja Kunstide maja poistekoor.

Homme astub Pärnu kontserdimajas üles Vaasa sümfooniaorkester ja Mai kinos algab Soome filmide nädalavahetus, mille juhatab sisse linateos “Kadunud kaup ehk Jaht jõuluvanadele”.

Soomlaslikud linateosed

Mis on Soome kõige tuntum ja edukam turundus- või ekspordiartikkel, teavad vist küll kõik. Aga mida me tegelikult jõuluvanast üldse teame? Film avab lõpuks ometi tõelaeka. Ja tõde võib olla palju julmem, kui oma illusioonides seni arvanud oleme.

Eesti vaatajaile on kindlasti südantsoojendav näha, et selle tõe üks olulisimaid lülisid ehk jõuluvana ise on Rakvere teatri näitleja Peeter Jakobi.

Õnneks on vaprad Põhja-Soome mehed ta kinni püüdnud ja puuri pannud, et ta rohkem kurja teha ei saaks.

“Kadunud kaup ehk Jaht jõuluvanadele” on teadlikult selge ja sirge joonega klassikalisi muinasjutte ja popkultuuri mahlasemat osa kokku segav eluterve süngenaljakas film, mis pajatab kogu tõe sellest vanamehest, keda maailm Santa Clausiks nimetab. Linateose autor on Jalmari Helmander.

Pühapäeval näidatakse mängufilmi “Paha pere”. Soome režissööri Aleksi Salmenperä kolmas täispikk film on mõnusas tempos kulgev stiilne tragikomöödia mehe kohusetundest ja aust. “Paha pere” on üdini soomlaslik, samal ajal teemakäsitluselt väga euroopalik ning tänapäevane.

Musta karva komöödia hakkab vaikselt kerima, kui ülihoolitseva isa juurde potsatab 16 aastat võõrsil elanud tütar. Ema surmast ajendatud taaskohtumine isaga osutub emotsionaalselt raskeks ettevõtmiseks, seevastu äsjaleitud vennaga on tütrel algusest peale hea klapp.

Peale Soome filmide näitab Mai kino verivärsket Eesti perekonnadraamat “Surnuaiavahi tütar”, mille stsenarist ja režissöör on Katrin Laur.

Kodumaine perekonnadraama

Väike Lucia elab Eesti alevikus lustilist ja ulakat Pipi Pikksuka elu. Tüdruku isa on surnuaiavaht, kes vabal ajal putitab töökojas autosid. Piiga ema kaotas aasta tagasi töö külapoe müüjana, sellest ajast saadik ta joob ja peab pidu.

Siis juhtub nii, et Soome surnuaiavahid kutsuvad oma Eesti kolleege endale külla ja pere satub sel moel nädalaks ajaks Soome, kus nad võtab enda juurde elama naiskirikuõpetaja Sirpa. See nädal muudab kõigi pereliikmete elu pöördumatult.

Osades on Maria Avdjuško, Rain Simmul, Kerttu-Killu Grenman, Esther Kõiv, Ulla Reinikainen, Eva Klemets, Kersti Kreismann, Epp Eespäev, Ülle Kaljuste, Arvo Kukumägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles