Pastoriproua meenutused Pärnust 3.

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai kiriku sisevaade. Saksa kirikukogudus väikelinnas oli konservatiivne ja traditsiooniteadlik.
Nikolai kiriku sisevaade. Saksa kirikukogudus väikelinnas oli konservatiivne ja traditsiooniteadlik. Foto: Olaf Esna erakogu

Stella Thomson jätkab pajatusi pastoriproua elust ja natsionaalsotsialismi ideede levikust: “Waldi oli pärast ülemõpetaja Kentmanni pensionilejäämist valitud Nikolai kiriku ülemõpetajaks. Valik tuli raskelt, sest koguduses olid paljud tema vastu, eelkõige minu kui ülemõpetaja proua vastu. Saksa kirikukogudus väikelinnas oli konservatiivne ja traditsiooniteadlik.

Varasemast ajast olid eeskujud ideaalina kinnistunud ja sellesse mudelisse taheti suruda kõik järeltulevad pastorid. Kogu mu esimeste aastate vahetu olemine, kui ma naiivsena ja täis head tahet asusin täitma oma kohuseid noore pastori abikaasana, taandus aastatega ebakindluse ja krampliku kohusetundlikkuse ees. Kuulusin vanadekodu ja naisühingu eestseisusesse ning tegelesin vanurite hoolekandega. Sotsiaalhoolekannet meil toona ei olnud ja nii püüti aidata oma jõududega.

Vähesed pered võtsid endale kohustuse keeta puudust kannatavatele inimestele kord nädalas hea lõunasöök, mille siis pere lapsed laiali kandsid, või aidati kiriku korjatud rahaga. Mul puudus toona nii igasugune ettevalmistus kui juhendajad ja abilised, nagu need on olemas tänapäeval. Tol ajal valitses suund toonitada naise eneseteostust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles