Port Arturi ja Martensi lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe Port Arturi vahel on Martensi väljak, sealt mõne sammu kaugusel on Martensi maja ning veidi eemal pangamaja seinal mälestustahvel professor Martensi kirjanduslikule Pärnust ärasõidule.
Kahe Port Arturi vahel on Martensi väljak, sealt mõne sammu kaugusel on Martensi maja ning veidi eemal pangamaja seinal mälestustahvel professor Martensi kirjanduslikule Pärnust ärasõidule. Foto: Urmas Luik

Kakskümmend aastat tagasi tuli Port Arturi kaubakeskuse omanikele hea idee avada maja punastest tellistest originaalseinal näitus, mis selgitaks nooremale põlvkonnale Port Arturi nime saamislugu.

Leht kirjutas, et Jaapani ja keiserliku Venemaa laevastiku lipud esimese korruse kohviku Port Arturi ajaloolise seina äärses galeriis püüavad pilku.

Vene-Jaapani sõja (1904–1905) üks vaevalisemaid operatsioone oli Venemaa sõjalise tugipunkti Port Arturi kaitsmine. Sellesse sõtta saadeti ka Pärnumaa mehi, kes koguti kokku laohoonesse linna keskel. Rahvas pani kohale nimeks Port Artur ja kui juba rahvas on nime pannud, kannad seda igavesti. Pärnumaa mehed sõtta õigupoolest ei jõudnudki, sest teise Pärnu mehe, Friedrich Martensi tõhusal kaasabil õnnestus enne Venemaa ja Jaapani vahel rahu sõlmida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles