Soomaa kaob vee alla

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel tehti Soomaa luhtadel kanuusõitu.
Reedel tehti Soomaa luhtadel kanuusõitu. Foto: Kaisa Äärmaa

Soomaa suurvesi on peatselt saavutamas oma tippu ning juba on rahvuspargis autodele suletud mõned teed, liikuma on hakanud jõgedel olev jää ning luhtadel sõuavad esimesed kanuumatkajad.

Soomaale suurvett uudistama sõitjatel tuleb arvestada, et sõiduteed on mõnes kohas vee all ning kanuuga metsa mineku peale võiksid mõelda vaid need, kellele meeldib riskida. Kergesti pääseb autoga suurvett uudistama Tipu kaudu sõites.

Läti luht oli ka esimene koht, kus sel aastal huvilistele kanuumatk korraldati. Kaugele küll sõita ei saanud, sest jõed on veel jää all ning lumi on suures osas sulamata. Soomaa külastusjuht Rait Parts nentis, et sel nädalavahetusel ta kanuuretke veel ei soovita.

Soomaa matkajuht Algis Martsoo ennustas häid kanuumatka päevi uue nädala keskpaigast.
Kogu selle nädala on vesi Soomaal ja selle ümbruse jõgedes suure hooga tõusnud. Pärnumaal Riisa veemõõdujaamas on veetase kerkinud iga päev üle poole meetri ning ulatus eile keskpäeval 360 sentimeetrini.

Martsoo on varasemate aastate põhjal suurvee tippu ennustanud järgmise nädala keskpaigaks, kuid tema arvates võib vee tõusmine juba tänasest aeglustuda.

«Filmisin just jääminekut Toril ja Jõesuus,» lausus ta eile lõuna ajal. Jääminek nendes kohtades tähendab seda, et veel pole enam troppi ees ning see pääseb Soomaalt hooga välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles