Meiel jõudis taas lugemislauale

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: raamatu esikaas

Ajal, kui meie riigiisade toimetamisi vaadates ei tea enam, kas nutta või naerda, on Kaupo Meieli peale minek kindel võit. Kirjastus Post Factum saatis raamatupoodidesse Meieli kogutud teoste esimese köite “Lühistu koosolek”. Traditsioonilises nahkses köites kuldse rooma I-ga raamatuseljal foliandi asemel on mõnus põueformaat. Mahub hästi lapiku kõrvale.

Tutvustuses on öeldud, et raamat sisaldab Meieli viimase viie aasta epigramme, dialooge, tähelepanekuid ja mikrovärsse. Pärnu Postimehe arvamustoimetuses koos töötatud aastate jooksul mõtlesin mitu korda, mida ta sealt arvutiekraanilt põrnitseb. Nüüd tean: eks ikka mikrovärssi!

Mõnus muhelemine Meielit lugedes on kindlustatud, naeruturtsatused tulevad boonusena ning kui seltskonnas ilmekalt ja korrektsete rõhuasetustega valjult ette lugeda, võib laginalgi naerda. Öeldakse ju, et viis minutit naeru pidavat eeldatavatele eluaastatele kõvasti juurde panema.

Nagu kogu universum areneb Meielgi pidevalt kirjanduslikus mõttes. Lihtsalt oskab mees ajastu kõnepruugi ja moesõnadega kaasas käia ning seda edevuse laata peenelt pilada: “Advendiaegne vihakõne – jõulusõim”, “Aktuaalne hüüdlause. Viigem eutanaasia ellu!”, “Ebapopulaarne linnuliik – aktsiisike”, “Ega igale linnule aasta emu tiitlit ei anta”. Paradigmadest ja diskursustest rääkimata.

Viimased uuringud näitavad, et kõik, kes 18. sajandil praetud liha sõid, on nüüdseks surnud. Kaupo Meiel

Meielit lugedes tuleb vahel kasuks, kui endalgi on mingeid teadmisi. Siis mõistad paremini mõtteteri nagu “Kontrastne teadus – tuntud ajaloolased Jaak Valge ja Aadu Must”, “Uut majandusteoorias. Soros on tagurpidi Soros”.

Meieli lugemisest on tolku neilegi, kes oma huumorisoonega kiidelda ei saa. Neile on puistatud sulaselgeid pärleid nagu “Viimased uuringud näitavad, et kõik, kes 18. sajandil praetud liha sõid, on nüüdseks surnud”. Jumala tõsi ja naerda pole siin midagi peale oma suutmatuse põhjapanevaid järeldusi teha!

Meieli kogumik on mõnus kink veidi nihkes, kalambuuri ja sõnamängu armastavale inimesele. Raamat on saadaval igas hästi varustatud raamatupoes, kuid ilmselt on kõige sõbralikum hind ikkagi Pärnu Postimehe kuulutuste osakonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles