Vambola Paavo: Piirikaubandus jääb!

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Paavo
Vambola Paavo Foto: PP

Piirikaubandust pole sajandite vältel suutnud peatada kuningad, presidendid ega muud valitsejad. Meil püütakse võidelda tuuleveskitega ja see on pikas perspektiivis määratud läbikukkumisele. Oskusliku ja läbimõeldud poliitikaga teenivad riigid piirikaubanduse pealt suurt raha. Lõunanaabrite ees tuleb müts maha võtta. Eestlane on nagu lambakari, kes laseb end pügada ega tee seejuures häältki.

Hiljuti tegin koos kolleegidega “Suvestuudio” saadet Valgas-Valkas ja mujal piiri ääres. Põikasin Ainažissegi. Nüüd sain aimu, kui palju raha Eestist Lätti voolab: see maht on kolossaalne. Alko1000 on tõeline alkoturistide Meka, nii eestlaste, lätlaste kui soomlaste sihtkoht. Riik on jõuetu, kuna kõik toimub lubatud piirides ja kehtivate seaduste kohaselt.

ELi alusdirektiiv sätestab inimeste, kauba, tööjõu ja kapitali vaba liikumise. Sellele tõkkeid ehitaja rikub seadusi. Vesteldes piiripoodide omanikega, sain ülevaate, et kogu äri on legaalne. Kaubalt on tasutud kõik aktsiisid ja muud maksud. Küsimus on selles, kui palju üks või teine kaubakett kodumaal hinnale lisab. Piiripoodidele on kümme protsenti kasumitki kasum. Seal ei aeta taga meganumbreid, nagu teevad Eestis tegutsevad ketid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles