Pulgojal algas roolindude loendus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor isane roohabekas.
Noor isane roohabekas. Foto: Uudo Timm

Nädalavahetusel püstitasid keskkonnaagentuuri töötajad Luitemaa looduskaitsealale jäävale Pulgoja roostikku paarkümmend loorvõrku, et nende abil uurida roolindude rännet ja arvukust. Seireperiood kestab juuli keskpaigast augusti lõpuni.

“Kehvemal aastal õnnestub selle poolteise kuuga rõngastada umbes 3000 lindu, heal aga isegi kuni 8000,” seletas keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Meelis Leivits. “Tänavune aasta on kehvemat sorti ja linde tundub olevat vähem. See on selgitatav hilisema kevadega, mil söögiks vajalikke putukaid sigis tavalisest märksa vähem. See omakorda mõjutab putuktoiduliste lindude arvukust.”

Pulgoja linnuvaatlusjaamas algab töö varahommikul päikesetõusuga ehk umbes kella nelja paiku ja lindude aktiivsus raugeb 10–11 paiku. Järgmine tegusam aeg jõuab kätte õhtupoolikuti. Hommikul tühjendatakse loorvõrke iga poole tunni, hiljem tunni tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles