Põldudest sai hiigeljärv

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uputus Audru vallas Saari küla põldudel.
Uputus Audru vallas Saari küla põldudel. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnumaal Audru vallas ujutasid Lavassaare raba veed üle Saari küla ümbruse põllud, suurvee alla jäi vähemalt paarsada hektarit maad. Eilseks oli vesi uputusalal kahanema hakanud.

“Olen elanud siin viiskümmend aastat ja selle aja jooksul pole ma sellist uputust näinud,” kirjeldas Lavassaare mees Rein Aaspere naabruses põldudel võimust võtnud vetevälja.

Aaspere sõnutsi võib vee all olla ligi 200 hektarit maad, millest suure osa moodustavad taliviljapõllud. “Kui vesi veel nädalaks põlde uputama jääb, on see põllumeestele väga suur löök, sest vili ikaldub,” arvas Aaspere.

Suurvee tõttu on Audru vallas suletud riigile kuuluv Saari tee, mille Ridalepa oja üle ujutas.

Audru vallavalitsuse liikme Vahur Kobolti sõnutsi oli tee lume sulamise ajal suletud eelmiselgi aastal. “Midagi erakordset selles pole,” leidis vallaametnik, kelle jutu järgi pole varasematel aastatel kevadised veed teed sõitmiskõlbmatuks muutunud.

Selle kevade suurvesi on teinud pahandust mujalgi vallas. Audru valla teede hoolduse eest vastutava Kobolti jutu järgi tuleb tänavu remontida Arumetsa tee truupi, mida suurvesi on lõhkunud pea igal aastal.

Kobolti sõnade kohaselt pole tänavune suurvesi Audru vallas siiski nii palju pahandust teinud, kui kardeti. “Lund oli sel aastal väga palju, kuid õnneks pole selle sulamine olnud väga intensiivne. Eelmisel aastal sulas lumi kiiremini ja vett oli rohkemgi kui sel kevadel,” lausus ta.

Samal ajal kui tohutu veeväli Saari ümbruse põllumehi kukalt kratsima paneb, tunnevad sellest rõõmu veelinnud, keda võib uputusalal parvedena ujumas näha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles