Sindi veeprojekti kohal hõljub murepilv

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleskaevatud Sindis on torutööd seiskunud juba aprilli algusest. Tööde jätkamine praeguse ehitaja poolt selgub uuel nädalal.
Üleskaevatud Sindis on torutööd seiskunud juba aprilli algusest. Tööde jätkamine praeguse ehitaja poolt selgub uuel nädalal. Foto: Ants Liigus

Aasta alguses Sindis vee- ja kanalisatsioonitorustike ehitustöödega alustanud firma Water Ser pole siiani esitanud täitmistagatise garantiid. Mistõttu tööde tellija Sindi Vesi ja Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi raha väljastav keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) ei saa juba tehtu eest Water Serile maksta. Kuna kõigi poolte huvides on tööde kiire jätkamine, otsitakse probleemile aktiivselt lahendust.

Täitmistagatis moodustab kümme protsenti lepingu mahust ja see esitatakse enamasti pangagarantiina. Eesmärk on tagada projekti ebaõnnestumise korral selle summa eest võimalus korraldada näiteks uus riigihange või objekti vahepeal hooldada.

Kujunenud seis, kus Water Seril projektiraha kasutamise väljavaade puudub, on viinud ehitajafirma rahalistesse raskustesse, sest senised tööd on tehtud firma enda ja alltöövõtjate kulul. Water Ser on praeguseks valmis saanud umbes viiendiku torutööde kogumahust.

Üleeile kohtusid olukorrale lahenduste leidmiseks Tallinnas KIKis nii Water Seri, OÜ Sindi Vee kui Sindi linnavalitsuse inimesed. “Otsest lahendust seekord ei leitud, kuid lauale jäi kaks stsenaariumi, mis tagaksid tööde jätkamise lähiajal,” ütles Sindi Vee juhatuse liige Ants Tormilind. “Pooled leppisid kokku, et lahendus leitakse nädala jooksul. Seejärel tuleb otsus, kas jätkab praegune ehitaja või tuleb temaga leping lõpetada.”

Musta stsenaariumi puhul ehk lepingu lõpetamisel tuleb uue ehitaja leidmiseks korraldada taas riigihange, mis minimaalselt võtab kuus kuud. Linnarahvale tähendab see, et Sindi jääb pikaks ajaks kaevikutesse. “Kõigi huvides on, et leida probleemile lahendus praeguse töövõtjaga,” sõnas Tormilind.

Kiiretest otsustest ja tööde jätkamisest on huvitatud ka ehitajafirma. “Mitte ainult Water Ser ei otsi lahendusi, vaid neid püütakse leida mitmepoolselt,” ütles OÜ Water Ser Lääne-Eesti juhatuse liige Argo Auväärt. “Kuid seni, kuni see protsess käib, ei soovi me seda teemat kommenteerida.”

Auväärti sõnutsi on Sindis torutööd seiskunud 4. aprillist, kui sidefirma Elion peatas tööd purunenud sidekaablite pärast. Siis lepiti kokku, et töid võib jätkata, kui maapind on sulanud. See aeg saab peagi mööda. “Tee all on maapind veel jääs, kuid teeme proovikaevamisi ja uue nädala alguses on pilt ilmselt teine,” selgitas Auväärt.

Seni on ehitajafirma tegelnud peamiselt tänavate hooldamisega, et need sõidetavad oleksid.

Sindi vee- ja kanalisatsioonitorustike ehitustöödeks korraldatud riigihanke võitnud konsortsium Water Ser Lääne-Eesti ja OÜ Water Ser Ehitusjuhtimine sõlmis eelmise aasta detsembris töövõtulepingu Sindi Veega. Lepingusumma oli 5,45 miljonit eurot ja tänavu jaanuaris alustatud torutööde lõpptähtajaks märgiti 2012. aasta oktoober. Enamik projektist rahastatakse ELi ühtekuuluvusfondi tagastamatust abist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles