Metsamaa pärimustalus hüüdsid pillid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kihnus lõppes kümnes pillilaager, millel oli korraga laval poolsada last saarelt ja mandrilt. Lõpuloona kõlas "Laulude saar", mille sõnad on kirjutanud Jõõpre kooli õpetaja Helle Kirsi. Kontserdil lõi kaasa laulumemm Kihnu Virve, kes astus publiku ette pillilaagri juhendajate Raido Koppeli, Julius Koppeli, Jaanus Põlduriga ja lapselaps Reenaga. Ligemale tunnisel kontserdil kõlasid nädalaga õpitud lood. Külakosti tõid Setu pillilaagri lapsed Riinu ja Pärtel.

Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas rääkis, et esimene pillilaager toimus 2007. aasta suvel Manijal ja selle mõttega haakus pärimusmuusik Olavi Kõrre. Kõige noorem laagriline on olnud Kase Kai, kes kolmeaastasena alustas viiuliõpinguid. Edasiminek oli aasta 2010, kui avanes võimalus muretseda laagri- ja pärimuskooli lastele nende mõõtu pille. Neli suve tagasi kolis laager Manijalt Kihnu, sest lapsed ei tahtnud nädalaks kodust teisele saarele sõita. Viimastel suvedel on korraldatud teemaõhtud, näiteks Mark Soosaare filmidest, ja toodud sisse kunstiosa, et pakkuda laagris pillimängule vaheldust. Seekord õpiti Irmeli Jaansoni juhendamisel kaunistama klaasnõusid: purgid muutusid meeneteks.

Kihnu vallavanem Ingvar Saare andis Mätasele tänukirja pillimängutraditsiooni taastamise ja elushoidmise eest ning ütles, et tunnustusega kaasneb toetus 1000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles