Minevikus Pärnu sadamas

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aurikud on saabunud lauamaterjali järele Pärnusse.
Aurikud on saabunud lauamaterjali järele Pärnusse. Foto: Olaf Esna erakogu

Pärnu sadama uus, kunagise nimetusega A-kai sai lõpuks ometi valmis ja üle silla sõites silm puhkab sellel. Kai alguses seisavad kaks piirivalve alust teineteise vastu liibunult ja üritavad nähtamatuks jääda.

Päevakese oli kai külge kinnitatud liputristluslaev ja kas seejärel valitseb tõesti tühjus, kuni seesama laevuke tuleval aastal meid uuesti külastab? Vanadel fotodel seisavad selle kai ääres alati laevad, isegi Vene ajal. Loomulikult ei sobi tänapäeval enam sellele kaile turba- ega puidukoormad, mida Pärnust laetakse laevadele põhiliselt muuli külge ehitatud kaidelt.

Väheks on jäänud neid, kes mäletavad, et sadamasse ulatus kunagi koguni kitsarööpalise raudtee haruliin. Selle ehitasid ilmselt sakslased, nagu võib välja lugeda artiklist “Uus elu Pärnu sadamas”: “Korratus olekus seisva okupatsiooniaegse raudteeharu kordaseadmine ja kai poole paigutamine /…/”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles