Ärme hakkame rabistama!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Praeguses segases ja turbulentses halduspoliitilises ajas on kasulik meenutada rahvatarkust vanast ja uuest kaevust. Paraku näitavad viimased päevad, et Pärnu on hakanud rabistama ja volikogu mõni otsus ei pruugi olla põhjalikult kaalutud. Pärnu linnavolikogu lõpetav koosseis võiks hoiduda pikaajalise mõjuga otsuste vastuvõtmisest.

Peame silmas volikogu äsjast otsust, millega hääletati Pärnu linna Pärnumaa omavalitsuste liidust (POL) lahkumise poolt. Pärnu Postimehe arvates polnud selle otsusega kiire: tark ei torma.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Pärnu linnapeakandidaat Andres Metsoja on seisukohal, et Pärnu lahkumine POList on ennatlik. Tõesti, ilu- ja muude vigadega haldusreformi elluviimine ja koostöö säilitamine omavalitsuste vahel nõuab praegu suuremaid pingutusi kui kunagi varem.

Pärnu leiab, et POLi asemele tuleb luua sihtasutus Pärnumaa Arenduskeskus (SAPA). Pärnu Postimees kirjutas, et konflikti iva ongi selles, kas maakondlikku koostööd tehakse Pärnumaal üksnes SAPAs või jääb SAPA kõigest POLi juhitavaks täitevorganiks.

Pärnu linna puhul on õhus POLile ärategemise hõngu. Linn näib olevat aastaid pika hambaga talunud POLi liikmete võrdsust, pidanud oma panust mõjuga võrreldes ülemäära suureks.

Abilinnapea Meelis Kukk ju kurtiski, et Pärnul on elanike arvust hoolimata POLi üldkogus vaid kaks häält 36st. Linn kui maakonnakeskus tahab maakondlikus koostööorganis poolt otsustava kogu kohtadest ja siin see koera korjus peitubki. USA senatis näiteks on igal osariigil kaks senaatorit pindalast ja rahvaarvust sõltumata.

Igal juhul tuleb maakondlik poliitiline ilm lähipäevil muutlik. Homme koguneb POLi üldkogu, kus päevakorras on SAPA asutamine. Kuidas iganes seda kehandit nimetama hakatakse, on uuest aastast vaja koordineerida vaid seitsme omavalitsuse koostööd senise 19 asemel. Maakondliku koostöö kiilupoisiks hakata oleks narr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles