Avati Kagu-Eestiga seotud kunstnike ühisnäitus

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile avati Pärnu linnagaleriis raekojas ühisnäitus, mis võtab kokku ligemale 30 Kagu-Eestis toimetava või sealt pärit kunstniku loomingu.

Näitus sai tõuke asjaolust, et veel mõni aasta tagasi ei olnud selget ülevaadet, kui palju on üldse neid kunstnikke, kes oma juurte poolest või elukoha valiku tõttu seostavad end Vana-Võromaaga. 2013. aastal alustasid kõnealuse näituse kuraatorid Jana Huul ja Andrus Raag kunsti- ja kultuuriinimesi koondava andmebaasi loomist eesmärgiga sellele teemale rohkem valgust heita.

Väljapanek "Siin ma olõ" tutvustab laiemale publikule Vana-Võromaalt pärit ja selle piirkonnaga seotud kunstnikke oma mitmekesisuses. Näituse esmaavamine toimus Võru linna aastapäeval eelmisel aastal ja oli kunstnike kingitus linnale. Kuraator Huul on öelnud, et see projekt on maailmarändurite tagasi koju kutsumine.

Ajalooline Võrumaa koosneb Karula, Hargla, Urvaste, Rõuge, Kanepi, Põlva, Räpina ja Vastseliina kihelkonnast, kus räägitakse võru keelt.

Ühisnäituse teosed jäävad Vana-Võromaa kultuurikoja fondi, et tulevastele põlvkondadele selle kandi loomeinimesi tutvustada. Sel aastal rändab näitus peale Pärnu Rakverre, Saaremaale ja Valka. Samuti ilmub kunstnikke tutvustav raamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles