Kersti Kaljulaid: Iseenda okupeerimist on keeruline märgata

Kersti Kaljulaid
, Eesti Vabariigi president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: PP

Vabaduse eest me võitlesime. Kõik oli lihtne ja selge. Vabadus – see oli teha kõike täpselt vastupidi, kui oli teinud okupant. Sellest vastupidi tegemisest kujuneski instinktiivselt liberaalne demokraatia.

Nüüd oleme keerulisemas situatsioonis. Raske on märgata okupatsiooni, kui sind ähvardab iseenda okupeerimine. Iseenda okupeerimine algab ühe idee nimel, ühe mõtte taha koondununa teiste ideede kuulamata jätmisest. Järgneb selle tüütu pirina, mis on eriarvamus, kinnikeeramine. Sest kui nagunii ei kuula, saab teistest mõtetest müra. Ja valmis ta ongi. Demokraatiast saab minevik.

Me näeme iseenda okupeerimist riikides, mille kohta oleme arvanud, et meiega sarnane raudse eesriide kogemus aitab niisugust arengut vältida. Me oleme olnud veendunud, et demokraatiat neis riikides nagu ka meie riigis saaks hävitada vaid võõras võim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles