Tõlkeraamatute kõrvalt Londonisse sporti korraldama

Krismar Rosin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kuural on Birkbecki magistrikraad käes.
Kadri Kuural on Birkbecki magistrikraad käes. Foto: Erakogu

Alati Pärnus elanud, ent hing seiklusteks valmis, võttis vabakutseline tõlkija Kadri Kuura suuna jalgpalli sünnimaa Inglismaa poole. “Õppisin Birkbeck College’is, mis on üks paljudest Londoni Ülikooli kõrgkoolidest,” rääkis Kuura, kelle lähedased ei uskunud toona, et ta sellise karjäärivaliku ette võtab ja Inglismaale spordijuhtimist õppima läheb.

Ülikool asub Londoni südalinnas, elu tuiksoonel, teadus- ja kirjanduselu keskmes Bloomsbury linnaosas. Kool oli väga rahvusvaheline. “Tudengeid oli sõna otseses mõttes igalt kontinendilt ja paljudest riikidest. Pakun, et inglaste protsent jäi spordi erialadel 25 kanti,” märgib Kuura. Samuti olid inimesed väga erineva taustaga: mõni otse ülikoolist, mõni juba karjääri teinud, osa spordiinimesi, nende kõrval seesuguseid nagu Kadri, kes tulnud õppima sooviga karjääri muuta. Kursusekaaslaste seas olid näiteks U21ni Itaalia noortekoondises ja Milano Interis mänginud jalgpallur ja noorteklassis maailma tipus võistelnud Sloveenia mäesuusataja.

“Selle kooli eesmärk on õpetada kõike, mis jääb nii-öelda kaadri taha: korraldamine, asjaajamine, reklaam, mängijate ostmine,” loetles Kuura. Tudeeriti kogu spordijuhtimise spektrit: majandus, õigus, turundus, spordiorganisatsioonide korraldus ja juhtimine, spordiürituste korraldamine, spordipoliitika, peale selle uurimismeetodid ja kõrgema astme juhtimine. Enamasti oli õppekavade aluseks jalgpallimaailm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles