Raamatukogu põlengust tuleb päästa üks raamat

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu keskraamatukogus hoitav raamat, mis antikvaar Olaf Esna sõnutsi tuleks tuua tulest isegi juhul, kui kõik ülejäänu hävib.
Pärnu keskraamatukogus hoitav raamat, mis antikvaar Olaf Esna sõnutsi tuleks tuua tulest isegi juhul, kui kõik ülejäänu hävib. Foto: Gertrud Alatare

Pärnu keskraamatukoguhoone põlengu korral tuleb esimesena päästa Juhan Liivi 1909. aastal ilmunud “Luuletused”, sest rariteetsemat eesti keeles ilmunud raamatukest seal ei leidu.

Vähemalt nii ütles bibliofiil Olaf Esna. Õigemini lausus ta: “Terve raamatukogu võite maha põletada, kui ainult see üks raamat alles jääb.”

Asi ei ole Juhan Liivis, kelle samad luuletused anti välja kordustrükina 1910. aastal, vaid selles, et raamatu illustreerinud Kristjan Raua nõudel hävitati joonistuste ebaõige paigutuse tõttu Liivi “Luuletuste” esitrükist 975 eksemplari ja järele jäeti ainult 25 raamatukest. Need 25 olid Raua vastutulek Liivile, sest niipalju oli vaja raamatuid, et Liiv saaks kandideerida Eesti kirjanduse seltsi auhinnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles