Muuseum toob lagedale Pärnumaa aarded

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurese küla kaevamistel tulid mullu maapõuest välja relvad ja ehted, mida muuseumi näitusel nüüd uudistada saab.
Kurese küla kaevamistel tulid mullu maapõuest välja relvad ja ehted, mida muuseumi näitusel nüüd uudistada saab. Foto: Aleksandra Ehte/Pärnu muuseum

Järgmise nädala reedest saab Pärnu muuseumis uudistada haruldasi ja erilisi arheoloogilisi esemeid, mis leitud Pärnumaalt läbi õnneliku juhuse.

Juhuleidude puhul valitseb sage probleem, et tagantjärele pole võimalik täpselt selgeks teha, kuidas ja millistel asjaoludel ese pinnasesse sattus. Ainus variant on uurida eset ennast ja panna see oma lugu jutustama.

Nii on uurijad jõudnud tõdemusele, et Pärnu muuseumi, Tallinna ülikooli ajaloo instituudi ja Eesti ajaloomuuseumi kogude leidude hulgas kohtab siitkandist pärit esemeid, mis pole unikaalsed vaid Eesti kontekstis: olgu see kogu Euroopas ainulaadne inimnäoga nuiapea, mündid ühest Põhja-Euroopa suuremast muinasaardest või hoopis salapärase päritolu ja otstarbega mägikristallripats.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles