Juhtkiri: Valimiste väljakutse

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Muutunud omavalitsuspiirides toimuvad kohalikud valimised panevad vähemalt Pärnus proovile kõik erakonnad. Kõige tõsiselt võetavam kindaheitja on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), mis nelja aasta taguse 20 kandidaadi asemel paneb Pärnu linnas 1. valimisringkonnas välja 56 ja 2. valimisringkonnas 16 kandidaati. Kogu Pärnumaal on EKRE lipu all 114 volikogudesse pürgijat. EKRE edu sõltub sõnumist, samuti kandideerijate tuntusest. Võtmetegija on esinumber Mart Helme, kelle isiklikust sooritusest sõltub palju. EKRE kasv nelja aastaga on märkimisväärne ja ülejäänud erakonnad ei saa seda eitada.

Jõuliselt soovivad 2. valimisringkonnas (Paikuse, Audru, Tõstamaa) rinda pista Isamaa ja Res Publica Liit (35), Reformierakond ja EKRE (16). Keskerakonnal (11) on Paikusel, Audrus, Tõstamaal olnud minimaalne toetus ja sotsidel (9) suisa olematu. EKREt ei figureerinud neis paigus üldse, nüüd on reas 16 kandidaati.

EKRE häältesaak Pärnu linnas 2013. aasta kohalikel valimistel oli 421, mis volikogu uksi ei avanud. Seekord soovib EKRE olla suurüllataja.

Pärnu 1. ja 2. valimisringkonnas kandideerivatest valimisliitudest kaks panustavad 1. valimisringkonnale, jäädes liituvatel territooriumidel tagasihoidlikuks.

Erakonnad soovivad lõpetada Pärnus ühe valimisliidu domineerimise.

Mis võiks olla erakondade ülim eesmärk Suur-Pärnus? Erakonnad soovivad lõpetada Pärnus ühe valimisliidu domineerimise. Toomas Kivimägi valimisliit (TKVL) oli linnavõimu kujundaja kahel korral. Ent kes on seda näinud, et arvestatava suurusega linna elu korraldab parteideväline mõttekaaslaste ühendus? TKVL on oma töö teinud ja lagunenud nüüd mitme nimekirja vahel. Siinkohal kannatab võrdluseks tuua kunagise valimisliidu Mesilased saatus.

Peab tunnustama erakondade kohalike organisatsioonide tööd nimekirjade koostamisel. Esinumbritelt ootame eelkõige sõnapidamist, et kui valimisõnn naeratab ja võit vaniku kaela toob, unustatakse Tallinn kus see ja teine ja asutakse Pärnut uueks looma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles