Kalev Vilgats: Eesti ID-äpardus

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Sel nädalal saime teada, et 750 000 ID-kaardi omaniku elektrooniline identiteet olevat ohus. Põhjuseks teoreetiliselt avastatud turvaauk. Ah sa mu meie, kus läks alles lahti!

Need, kes kõigil valimistel on vaidlustanud e-hääletamist, nõudsid kohe eelseisvatel kohalikel valimistel e-hääletusest loobumist. Teised, kes on kahelnud Eesti e-tiigri hüppevõimes, kippusid loomakest juba surnuks pidama.

Tšehhi küberneetikud, kes katsetasid laboris uudset matemaatilist lähenemist, leidsid, et teatud tingimustel on võimalik väärkasutada kellegi e-identiteeti.

Riigi infosüsteemi amet (RIA) selgitas, et katsetati uusi matemaatilisi teooriaid. Selgus, et ID-kaardi nõrkus puudutab kolmveerand miljonit Eesti ID-kaarti ikkagi vaid teoreetiliselt. Hälbega kaarte võib, aga ei pruugi selle 750 000 sees olla.

Nüüd on asunud RIA-le appi hulk siinseid teadlasi, kes aitavad selgitada, kas Tšehhi kolleegide teooria Eesti ID-kaardi puhul kehtib. Lühidalt: palju kisa, vähe villa.

Eesti ID-kaarte toodab firma Gemalto, mis kasutab Saksa firma Infineon Technologies AG kiipi, millel tšehhid avastasid turvanõrkuse. Kõnealused kiibid on meie ID-kaartidel 2014. aasta oktoobrist.

Eestil on kõige lihtsam kaardi ESTeID-rakendus ümber kirjutada, et vältida tehase tarkvara vigase osa rakendumist.

RIA peadirektor Taimar Peterkop soovitas valimiskomisjonil e-valimised ära jätta. Komisjon aga otsustas ühehäälselt, et pole näha ohtu, mis e-valimisi vääraks.

Teisalt on vabariigi valimiskomisjoni esimehel Meelis Eerikul ju õigus, et kui RIA ja valitsus on avalikkusele kinnitanud Eesti ID-kaardi turvalisust, siis milleks põnnama lüüa.

E-valimiste saatus pole siiski lõplikult otsustatud. Äkki selgub, et probleem on tõsisem ja e-valimistest tulebki loobuda? Selleks otsuseks on veel aega.

Peaminister Jüri Ratase areenile viskumisega on ID-äpardus leidnud maailma ajakirjanduses märkimisväärset kajastust. Eesti e-riigi maine on saanud kahju, kuid see on parandatav.

Ettevõtja Priit Alamäe kirjutas Postimehes: “Meie riigi tugevus on see, et me räägime probleemidest ja ohtudest avalikult ega lükka midagi vaiba alla. Ja vähemalt siiamaani oleme suutnud ettetulnud raskused pöörata pikaajaliseks konkurentsieeliseks. Me lahendame ka selle probleemi ära ja läheme tugevamalt edasi.”

Kuu lõpus toimub Tallinnas Euroopa Liidu digiteemaline tippkohtumine. See oleks õige koht näidata, kuidas me probleemiga hakkama saime ja Eesti e-riigi maine taas särama lõime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles