Pärnu linn kogub ausamba püstitamiseks annetusi

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi loojatele pühendatud mälestusmärgi ideekonkursi võitjaks tuli onupoegade Margus ja Mart Kadariku kavand “Ajahetk”.
Eesti Vabariigi loojatele pühendatud mälestusmärgi ideekonkursi võitjaks tuli onupoegade Margus ja Mart Kadariku kavand “Ajahetk”. Foto: eskiis

Pärnu linnavalitsus avas arvelduskonto, kuhu kõik soovijad saavad annetada raha tuleva aasta 23. veebruaril avatava, Eesti Vabariigi loojatele pühendatud mälestusmärgi tarvis.

Linnavalitsuse avalike suhe teenistuse juhi Anu-Juurma Saksa sõnutsi on linnal ausamba püstitamise raha olemas, kuid annetamisega tahetakse võimaldada igaühel Eestile 100 aasta juubeli kingituse tegemisel kaasa lüüa.

"Kõigil, kellel soov ja tunne, et tahaks mälestusmärgi valmimist toetada, on nüüd selline võimalus jätta endast märk maha või siis teha "EV 100" kingitus," ütles Juurma-Saks. 

Annetajate nimed avaldatakse Pärnu linna kodulehel ja tulevikus paigaldatakse mälestusmärgile QR-kood, kus on kirjas info ausamba kohta ja toetajate nimed.

Ausamba püstitamist saab toetada annetusega Pärnu linnavalitsuse pangakontole EE251010220259738223,s selgitusse palub linnavalitsus kindlasti kirjutada märksõna "ausammas".

Seni on ausamba ehitamiseks annetuse teinud paarkümmend inimest.

Pärnu linn on Eesti riigi loojatele pühendatud mälestusmärgi rajamiseks sõlminud projekteerimis-ehitustööde töövõtulepingu, mille maksumus on 168 000 eurot.

Ausammas avatakse 23. veebruaril 2018, meenutamaks Eestimaa Päästekomitee liikmeid Konstantin Pätsi, Jüri Vilmsi ja Konstantin Konikut ning Pärnus iseseisvusmanifesti ette lugenud Hugo Kuusnerit.

Mälestusmärk on kavas rajada Kuninga tänava põhikooli esisele alale. Taiese autorid on Margus ja Mart Kadarik, kelle kavand valiti välja ideekonkursil.

Konkursi võidutöö "Ajahetk" rõhutab Eesti iseseisvuse väljakuulutamise hetke, mida tähistab "Manifest kõigile Eestimaa rahvastele" ettekandmine toonase Endla teatri rõdult 23. veebruaril 1918.

Töö koosneb kahest kolme meetri kõrgusest omavahel täisnurga all seotud alumiiniumlehest, millest on välja lõigatud inimfiguur. Siluetipooltest on alumiiniumlehtede taha paigutatud inimfiguur. Sellest moodustunud ava kujutab otsustavust, julgust ja teotahet, mille abil Päästekomitee liikmed kogu Eesti rahvaga – ajalooliste takistuste kiuste – omariikluse akti täide viisid. Inimfiguur ise kujutab Eesti rahvast, kes tähtsad sammud iseseisvuse suunas tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles