Eeri Tammik: Ära sülita vanasse kaevu, enne kui uus valmis

Eeri Tammik
, Pärnumaa omavalitsuste liidu juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeri Tammik.
Eeri Tammik. Foto: PP

Pärnumaa omavalitsuste liidule (POL) on hakatud hingekella lööma. Haldusreformi segadused koos järjest lisanduva valimiseelse pingega on tekitanud patiseisu omavalitsuste eri koostöömudelite valikul. Pärnu linnavolikogu otsus linna lahkumise kohta POList ei lõpeta organisatsiooni tegevust, vaid seda saavad teha kõik POLi liikmed ühiselt.

Ühes maavalitsuste kaotamisega antakse kohalikele omavalitsustele kanda senisest suurem vastutuskoorem. Paraku pole maakondlikud teemad nagu ühistransport, arengu kavandamine, suuremad kultuuri- või spordisündmused, ettevõtjate nõustamine, turismiarendus, haridusvõrk, terviseedendus ja turvalisus asjad, mida iga omavalitsus enda suva järgi otsustada saab. Seda tuleb ka edaspidi teha koos ja olukorras, kus maakonnakeskus kasvab veel suuremaks, peab ühistöö vedur olema Pärnu linn.

Viimasel kümnel aastal on Pärnumaa omavalitsuste koostöö olnud tulemuslik. 2007. aastal asutas POL sihtasutuse Pärnumaa Turism (SAPT), mille koduks sai mõne aasta möödudes Pärnu külastuskeskus väärikas raekojahoones, mis renoveeriti ja sisustati Euroopa Liidu toetuse ja kõikide Pärnumaa omavalitsuste kaasfinantseerimisel. Viimase kümne aastaga on POLi liikmed toetanud sihtkoha turundust ja arengut ligemale 1,4 miljoni euroga, aidates kaasa erasektori tehtud investeeringute tasuvusele. Kõikide Pärnumaa kohalike omavalitsuste (KOV) volikogude ühised otsused 2013. aastal toetada 300 000 euroga Lottemaa unistuste realiseerumist võeti vastu usus, et see heatahtlik tegelasseltskond hakkab tegutsema linna lähedal Reiu rannamändide all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles