Matsalu filmifestival hingab looduse rütmis

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kagu-Aasia saarte värvikas elustik Matt Hamiltoni filmis “Tulest sündinud”.
Kagu-Aasia saarte värvikas elustik Matt Hamiltoni filmis “Tulest sündinud”. Foto: Matsalu loodusfilmifestival

Tänasest pühapäevani näidatakse Lihulas juba 15. aastat loodusfilme. Ühe korra üritusest rahvusvaheliseks sündmuseks kasvanud Matsalu loodusfilmide festival toob Lihulasse filmitegijaid Hiinast, Saksamaalt, Mehhikost ja mujaltki. Festivali direktori Silvia Lotmani andmeil ei olegi Põhja- ega Baltimaades teist nii suurt iga-aastast loodusfilmide festivali.

Festivali raames saab vaadata maailma paremikku kuuluvaid vastseid loodusfilme. Saadetud 700 linateosest valiti välja sadakond. Rahvusvaheline žürii teeb omakorda nende hulgast valiku ja selguvad aasta parim loodusfilm, operaator ja režissöör. Filmid võistlevad kahes kategoorias: “Loodus” ja “Inimene ja loodus”.

Loodusfilmideks liigituvad festivali direktori sõnutsi peamiselt klassikalised loodusfilmid, mida inimesed on harjunud vaatama ETVst, BBCst või National Geographicust. “Klassikaline loodusfilm räägib mõnest loomast, taimest või loodusnähtusest,” selgitas Lotman. Kategoorias “Inimene ja loodus” näeb enamasti keskkonnaprobleemidest kõnelevaid filme. “On selliseid filme, mis on rohkem antropoloogilised ja jutustavad mõnest põlisrahvast ja nende kooselust loodusega, aga ka selliseid, mis kõnelevad kliima soojenemisest või ookeani liikide probleemidest. Need on inimese ja looduse kas siis positiivsed või negatiivsed lood,” tutvustas Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles